Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Бранко Чегец
Бранко Чегец, роден на 22 јуни 1957 г. во Кралев Врв, Врбовец. Дипломирал Југословенски јазици и книжевности и компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Загреб. Уредувал книжевност во младинските весници и списанија Полет и Прашања. Бил главен уредник на списанието Кворум, главен и одговорен уредник на списанието за култура Око, уредник во издателството Младост. Во 1992 ја основа сопствената издавачка куќа Меандар, која делува од 1993 г. Таму работи како директор и главен уредник до 2000 г., а потоа како главен уредник. Во 1999 година е избран за претседател на Одборот на Горанова пролет, најголемата хрватска поетска манифестација, на чие чело останува до есента 2007-та. Го основал Центарот за книга и списанието за книга Тема, во кои работи како директор, односно главен уредник.
За севкупен придонес кон современата хрватска поезија, на Квириновите средби во Сисак во 2008-та доделена му е плакетата Св. Квирин.
Поезијата му е преведувана на француски, словенечки, германски, англиски, италијански, унгарски, полски, литвански, македонски.

Го објавил книгите:
Ерос-Европа-Арафат
, поезија, Загреб 1980 (награда Горан за млади поети);
Западно-источен пол
, поезија, Загреб 1983;
Пресоблекување на авангардата
, есеи и критики, Загреб 1983 (награда Седум секретари на СКОЈ);
Меланхоличен летопис
, поезија, Ријека 1988;
Екрани на празнината
, поезија, Загреб 1992, 1994, 2001;
Фантом на слободата
, есеи, колумни, записи, Загреб 1994;
Страста на разликата, темниот звук на празнината
(со Мирослав Мичановиќ), панорама на хрватската поезија од осумдесеттите и деведесеттите години, Загреб 1995;
Никој не зборува хрватски/Personne ne parle croate
(со Мирослав Мичановиќ и Ивица Пртењача), избор од поезијата, Загреб 2002;
Синтакса на месечината
, избор од поезијата, Љубљана 2004;
Темно место
, поезија, Загреб 2005 (награда Кочиќево перо);
Три крокодили
, (со Сенко Каруза и Мирослав Мичановиќ), проза, Загреб 2005.


Книги од Бранко Чегец во издание на Блесок:


thumb

Полн месец во Истанбул

Поезија од Бранко Чегец, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски.
Фотографии: Бранко Чегец. 


thumb

Полн месец во Истанбул

Поезија од Бранко Чегец (2014) 

Превод од хрватски: Игор Исаковски.
Фотографии: Бранко Чегец. 

Едиција Бореа, книга 32


thumb

Пакет 08

Едиција ЕваТас, 2010 г. 

• Алеш Дебељак: „Космополис“
• Павле Горановиќ: „Читање на тишината“
• Бранко Чегец: „Нуркање на здив“
thumb

Breath-Hold Diving

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Борис Грегориќ и Марио Сушко.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Ronjenje na dah

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на хрватски.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Нуркање на здив

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Нуркање на здив / Ronjenje na dah / Breath-Hold Diving

Избрана поезија од Бранко Чегец, на македонски, хрватски и англиски. (2010)

Превод на македонски: Игор Исаковски.
Превод на англиски: Борис Грегориќ и Марио Сушко.
 

Едиција EvaTas, книга 06

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот
Блесок бр. 100, септември, 2015
      поезија: Подгорица, пролог

Блесок бр. 46, јануари-февруари, 2006
      поезија: 20th Century Fox

Блесок бр. 63, ноември-декември, 2008
      поезија: Седум прозорци во дворот на Гундулиќева 24

Блесок бр. 71-73, март-август, 2010
      поезија: Нуркање на здив

Блесок бр. 94, јануари-февруари, 2014
      поезија: Полн месец во Истанбул


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+