Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Младен Ломпар
Младен Ломпар (р. 1944) е поет и ликовен критичар. Дипломирал Историја на уметност. Објавил осумнаесет книги поезија (од кои е направен изборот „Допир за губилиште“). Уредник е на списанието за книжевност, култура и општествени прашања „АРС“. Освен книжевност, пишува и книжевна критика и есеи. Куратор е на Цетињското биенале. Потпретседател е на Дукљанската Академија на науки и уметности и прв добитник на наградата Златен печат на Црноевиќ. Делата му се преведени на многу јазици.

Младен Ломпар е член на Меѓународниот уредувачки одбор на Блесок.


Книги од Младен Ломпар во издание на Блесок:


thumb

Засипнат глас

Избрана поезија од Младен Ломпар (2013) 
Авторски избор. 

Превод од црногорски: Игор Исаковски. 

Едиција Морфеј, книга 19 thumb

Засипнат глас

Поезија од Младен Ломпар, еКнига, на македонски. 
Авторски избор.

Превод од црногорски: Игор Исаковски.

50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+