Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Калина Малеска
Калина Малеска (родена 1975) е писателка, книжевна критичарка, преведувачка. Таа е професор по англиска литература на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје. Ги има објавено следните дела: збирките раскази Недоразбирања (Македонска книга, 1998), Именување на инсектот (Слово, 2008) и Мојот непријател Итар Пејо (ИЛИ-ИЛИ, 2016); романите Бруно и боите (Слово, 2006) и Призраци со срмени нишки (Слово, 2014); и драмата Случка меѓу настани (Слово, 2010). Нејзините раскази се преведени на неколку јазици и се објавени во списанија и антологии во Македонија и во странство. Нејзиниот расказ „Поинаков вид оружје“ е објавен во книгата “Best European Fiction 2018” (Dalkey Archive Press). Има објавено и критички есеи во списанија во Македонија и во странство. Малеска преведува книжевни дела од англиски на македонски и обратно, меѓу кои Тристрам Шенди од Лоренс Стерн, Избрани раскази од Амброуз Бирс, Она што беше небо од Владо Малески и други.Блесок бр. 100, септември, 2015
      критика: Игор – посветен и неуморен преведувач

Блесок бр. 110, октомври-ноември, 2016
      есеи: 500 години од Утопија на Томас Мор: трансформација на утопистичките идеи

Блесок бр. 111, јануари, 2017
      есеи: Волја за преиспитување

Блесок бр. 92, септември-октомври, 2013
      проза: Солзите на вулканот

Блесок бр. 96, мај-јуни, 2014
      критика: Книжевното дело нема своја логика


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+