Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7    [размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Промоции, читања, новости


Промоција и читање
сабота, 06 јуни 2015 • 20:00 | Кафе-книжарницата „Децата од нашата улица“

Промоција на книгата „После природата“, поетско читање и разговор со Михаел Кругер

Промоциjа на книгата поезиjа „После природата“ од познатиот германски автор Михаел Кругер коjа ќе се одржи во сабота, 06.06.2015, во 20 часот во кафе-книжарницата „Децата од нашата улица“ (ул. Ленинова, Аминта Трети 29)

„После природата“ излезе 2012. во издание на Блесок, а изборот на песните и преводот од германски е на Елизабета Линднер. Разговорот со германскиот автор ќе го води македонскиот поет Никола Маџиров кој ќе прочита и неколку негови песни од книгата. Исто така негова поезија ќе прочита и поетесата Елизабета Баковска. Во чест на Игор Исаковски германскиот автор ќе прочита две негови песни во превод на германски. По промоцијата предвидено е време за прашања од публиката и потпишување на книги. Промоцијата jа организира Блесок во координација со СловоКулт, Гете Институт и Друштвото за македонско-германско приjателство и соработка.


Архива
Архива 2015
  Промоција и читање
  сабота, 19 септември 2015 • 21:00
  Промоција на книгата „Дека да“ од Игор Исаковски
  Културната установа „Блесок“ има чест да ве покани на промоција на книгата поезија на Игор Исаковски, „Дека да“, на 19 септември од 21 часот, во клубот МКЦ. На роденденот на Игор, песни од последната збирка која тој ја напиша ќе читаат неговите пријатели Јовица Ивановски, Џабир Дерала, Тихомир Јанчовски, Румена Бужаровска, Ана Мартиновска, Срѓан Јанаќиевиќ, Никола Гелевски, Владимир Мартиновски. Ќе свири Тони Китановски. Да зборуваме за Игор, да ги читаме неговите стихови и да ја слушаме музиката која ја сакаше. Vita brevis, ars longa.
  Промоција
  сабота, 23 мај 2015 • 20:00
  БЛЕСОК: промоција на троjазичната поетска книга „Во некои денови / An manchen Тagen / On some days“ од Jурген Ненsа
  Во организациjа на Блесок и во соработка со СловоКулт а со поддршка од Гете Институтот и Друштвото за македонско-германско приjателство и соработка
  Промоција
  среда, 25 март 2015 • 21:00
  БЛЕСОК: промоција на поемата „ПРЕСУДА“ од ЏАБИР ДЕРАЛА / BLESOK: promovim i poemës “Vendimi” nga Xhabir Deralla
  Културната установа Блесок ќе ја промовира поемата „Пресуда“ од Џабир Дерала на 25 март, во МКЦ Клуб ресторан, со почеток во 21 часот. На промоцијата ќе настапат авторот на поемата Џабир Дерала и Мирослав Стојановиќ – Шуки кој е автор на илустрациите за корицата и на внатрешните страници на книгата. Тие ќе настапат со перформанс кој е дел од нивниот мултимедијален проект Криптохроматик.
Архива 2014
  Промоција
  четврток, 18 декември 2014 • 21:00
  БЛЕСОК: промоција на поемата „ПРЕСУДА“ од ЏАБИР ДЕРАЛА
  На 18 декември (четврток), во МКЦ Клуб ресторан, од 21 часот, Џабир Дерала заедно со Мирослав Стојановиќ – Шуки, како дел од проектот Криптохроматик, ќе ја промовира поемата „Пресуда“, издание на Блесок. Криптохроматик е проект кој во себе ги обединува и од себе ги зрачи стиховите, зборовите, музиката и сликите на Џабир Дерала и Мирослав Стојановиќ – Шуки.
  Промоција и читање
  понеделник, 01 декември 2014 • 20:00
  Промоција на „Пепелашка во хромиран ковчег“ од Звонко Карановиќ
  „Пепелашка во хромиран ковчег“ од наградуваниот српски автор Звонко Карановиќ е 16. по ред наслов објавен во едицијата ЕваТас во која Блесок објавува книги со избрана поезија на повеќе јазици.
  Промоција
  среда, 19 ноември 2014 • 20:00
  Промоција на книгата раскази „Мојот маж“ од Румена Бужаровска
  Блесок организира промоција на најновата книга раскази од Румена Бужаровска, „Мојот маж“. Промоцијата ќе се одржи на 19 ноември (среда) од 20 до 21 часот, во МКЦ Клуб ресторан. Околу книгата, со авторката ќе разговара Илина Јакимовска. Во меѓувреме, на големите екрани ќе бидат проектирани анонимните записи на читателите на тема „Мојот маж“. Од 21 часот, подиумот ќе го преземе Соња Исмаил со нејзин музички сет. Влезот е слободен.
  Промоција
  петок, 19 септември 2014 • 22:00
  Игор Исаковски со Срѓан Јаниќијевиќ и пријатели
  „Песни од големата соба“ + „Купидона и други драми“
  Промоција и читање
  петок, 12 септември 2014 • 20:00
  „Будење во трето лице еднина“ од Д.А. Лори: 12.09.2014, „Цреша“, Скопје
  Под мотото ВРЕМЕ Е ЗА БУДЕЊЕ!, на 12 септември, во „Цреша“ во Скопје, Блесок ќе ја промовира долго очекуваната книга на Д.А. Лори, „Будење во трето лице еднина“.
  Промоција на нова книга
  среда, 04 јуни 2014 • 21:30
  За да ви се преврти умот. Нежно како ракавица.
  Срѓан Јаниќијевиќ „Купидона и други драми“ (Блесок, 2014, 248 стр.)
  Промотивни активности
  вторник, 08 април 2014 • 10:00
  Блесок на Саем на книга!
  Од 8 до 14 април, Блесок ќе понуди околу 130 од своите наслови на Саемот на книга
  Мултимедијалан настан
  понеделник, 07 април 2014 • 20:30
  Шеснаесет години од првиот број на е-списанието „Блесок – литература и други уметности“
  Под мотото „БЛЕСОК – за сите нас!“, на 12 март (среда) од 20:30 до полноќ, во МКЦ Клуб ресторан, КУ Блесок ќе одбележи шеснаесет години од првиот број на е-списанието „Блесок – литература и други уметности“ – првото и најстаро европско интернет списание за култура и уметност. Првиот број на „Блесок – литература и други уметности“ излезе на 12 март 1998 г.
Архива 2013
  Поетски музички настап
  недела, 22 декември 2013 • 21:00
  Игор Исаковски и Тони Китановски повторно во МКЦ клуб
  По успешната вечер на 11 ноември, Игор Исаковски и Тони Китановски ќе имаат поетски музички настап во МКЦ клуб ресторан на 22 декември, од 21 часот, во траење од околу четириесетина минути
  Промоција и читање
  среда, 20 ноември 2013 • 18:30
  Беким Сејрановиќ во ГЕМ / Менада
  На 20 ноември (среда), во Менада во Стара Чаршија во 18:30 ќе биде прикажан документарниот филм „Од Токио до Морава – Средба на еден Јапонец со Балканот“ (2009) во траење од 80 минути, ВО ПРИСУСТВО НА АВТОРИТЕ, Беким Сејрановиќ, автор на сценариото и Моку Тераока, режисер.
  Промоција и читање
  понеделник, 11 ноември 2013 • 20:13
  Исаковски и Китановски во МКЦ клуб
  На 11 ноември (понеделник), во 20:13 во МКЦ клуб ресторан, Игор Исаковски ќе има промотивно читање од своите нови поетски книги „Смртта има коса од морска трева“ и „Светлината ве чека на рецепција“ (двојазичен избор од поезијата кој опфаќа 24 години од неговото поетско творештво) во придружба на Тони Китановски и пријатели.
  Промоција и читање
  вторник, 24 септември 2013 • 19:00
  Ѓерѓ Конрад: „Заминување и враќање“
  На 24-ти септември, во 19 часот, ќе биде промовирана книгата на Ѓерѓ Конрад "Заминување и враќање", во превод од унгарски на Анамарија Цинеге-Панзова и Златко Панзов. Промотор на книгата ќе биде др. Елизабета Шелева.
  Промоција и читање
  понеделник, 23 септември 2013 • 19:00
  Мелина Камериќ: „Чевли за доделување Оскар“
  На 23-ти септември, со почеток во 19 часот ќе биде промовирана книгата на писателката Мелина Камериќ "Чевли за доделување Оскар", од страна на Игор Исаковски, кој е и преведувач на книгата од босански.
  Промоција и читање
  сабота, 08 јуни 2013 • 20:30
  Младен Ломпар: „Засипнат глас“
  На 8 јуни (сабота), гостин на вечерта ќе биде Младен Ломпар од Црна Гора. Во текот на книжевното читање, ќе биде промовирана неговата поетска книга „Засипнат глас“, во превод на Игор Исаковски, издание на Блесок. Објавувањето на книгата е поддржано од книжевната мрежа Традуки. Опфаќајќи го поетскиот опус на Младен Ломпар во опсег од четири децении (1969-2011), овој авторски избор го донесува најдоброто од неговата поезија.
  Промоција и читање
  петок, 07 јуни 2013 • 20:30
  Миле Стоиќ: „Небесен пансион“, „Ги сакам исплуканите“ и „Кафе носталгија“
  На 7 јуни (петок), гостин на вечерта ќе биде Миле Стоиќ од БиХ. Во текот на книжевното читање, ќе бидат промовирани неговите поетски книги „Небесен пансион“ и „Ги сакам исплуканите“, во превод на Игор Исаковски, изданија на Блесок, и прозната книга „Кафе носталгија“, во превод на Бранко Цветкоски, издание на Макавеј. Објавувањето на „Небесен пансион“ и „Кафе носталгија“ е поддржано од книжевната мрежа Традуки, а книгата „Ги сакам исплуканите“ е тријазичен избор од поезијата и е објавена во едицијата ЕваТас на Блесок.
  Литературно читање и разговор
  петок, 05 април 2013 • 20:00
  Литературно читање и разговор со германскиот писател Бенјамин Штајн, промоција на романот „Платно“
  Во петок, 05.04.13 во 20:00 часот во ГЕМ клубот (Стара чаршија) ќе се одржи литературно читање и разговор со германскиот писател Бенјамин Штајн, кои се воедно и промоција на македонското издание на романот „Платно“. Настанот е поддржан од Друштвото за македонско-германско пријателство, литературната мрежа ТРАДУКИ, Гете Институтот во Скопје, а е во организација на издавачката куќа Блесок и преведувачката Елизабета Линднер.
Архива 2012


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+