Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

литература, есеи


 Блесок бр. 99 ноември-декември, 2014
  Ребека Вест: Црно јагне и сив сокол
  Соња Сринивасан: Потребен ли е национален поет?
 Блесок бр. 98 септември-октомври, 2014
  Уша Акела: Не може да се избрише
  Луиџи Пирандело: За хуморот
 Блесок бр. 97 јули-август, 2014
  Трајанка Кортова: Тишината на субалтерниот и епистемичкото насилство на империјализмот
  Вирџинија Вулф: Смртта на молецот
 Блесок бр. 96 мај-јуни, 2014
  Афродита Николова: Дискусија на „Ангел Левин“ од Маламуд
 Блесок бр. 95 март-април, 2014
  Мишел Екем де Монтењ: Три есеи
  Чарлс Лем: Деца на соништата
 Блесок бр. 94 јануари-февруари, 2014
  Џорџ Орвел: Зошто пишувам?
 Блесок бр. 93 ноември-декември, 2013
  Мира Беќар: Јазикот како општествено дејствување во е-комуникацијата
 Блесок бр. 92 септември-октомври, 2013
  Јордан Шишовски: Мартин Хајдегер за поетското домување
 Блесок бр. 91 јули-август, 2013
  Кристина Димовска: „Повикот на Ктулху“ читан низ призма на концептот на отстранение
  Елизабета Баковска: Авто-перцепцијата на македонските прозаистки, или: Јас не сум жена писател
 Блесок бр. 90 мај-јуни, 2013
  Наташа Аврамовска: Бајката и бајковитото и хронотопот на јужнословенскиот Балкан
  Владимир Мартиновски: Поетика на патувањето, патување на поет(ик)ите
 Блесок бр. 89 март-април, 2013
  Марија Ѓорѓиева Димова: Книжевноста и историјата: конкурентни и/ли комплементарни мемории?
 Блесок бр. 88 јануари-февруари, 2013
  Лорета Георгиевска Јаковлева: Националниот идентитет и популарните хрватски сапуници
  Елизабета Баковска: Варварски ли е да се пишува поезија?
 Блесок бр. 87 ноември-декември, 2012
  Иван Џепароски: Постмодерен пристап: литературата и мемоарите како паметење и како архив
  Јасмиинка Марковска: Наоѓајќи слобода, разбирајќи што е неопходно
  Огњен Којаниќ: Стоговите со сено на Моне: Позиционирано Знаење, Креација и Револуција
 Блесок бр. 86 септември-октомври, 2012
  Сашо Димоски: Јас сум, Висенте!
  Нина Милева: Исповеднoто пишување како стил застапен во делата на св. Аврелиј Августин, Фјодор М. Достоевски и Вирџинија Вулф
 Блесок бр. 85 јули-август, 2012
  Ангелина Бановиќ-Марковска: Од тоталитарна кон транскултурална јавна свест
 Блесок бр. 84 мај-јуни, 2012
  Николина Стојанова: „Дивите детективи“
 Блесок бр. 83 март-април, 2012
  Магдалена Димчевска: Телото и институциите
  Јелена Никодиноска: (Американската) ‘Жена–Другиот’
 Блесок бр. 82 јануари-февруари, 2012
  Ана Јакимска: Што со уметноста на Балканот по конфликтот?
  Љубица Спасковска: Балкански разноречија
 Блесок бр. 80-81 септември-декември, 2011
  Наташа Сарџоска: Трансцендентална конвекција на лицето во филмот Persona на Бергман
  Дарија Жилиќ: Драга Ана
 Блесок бр. 77-79 март-август, 2011
  Амир Ор: Пушачи
 Блесок бр. 76 јануари-февруари, 2011
  Јелена Лужина: Есеј за манипулацијата
 Блесок бр. 75 ноември-декември, 2010
  Златко Крамариќ: За името и за идентитетот
 Блесок бр. 74 септември-октомври, 2010
  Јан Гавура: Словачката поезија по 1945 година
  Звонко Танески: Заклучни согледби за поезијата на Јан Ондруш
  Станислава Хробакова Репар: Посветеност на патот
  Џон Мојнахан: Коленич и неговите инспирации
 Блесок бр. 71-73 март-август, 2010
  Елизабета Баковска: Странствувањето и провинцијализмот
 Блесок бр. 70 јануари-февруари, 2010
  Наташа Сарџоска: Да се живее, значи да се танцува танго
 Блесок бр. 69 ноември-декември, 2009
  Весна Мојсова- Чепишевска и Душко Крстевски: Зборот наспрема сликата
  Наташа Сарџоска: Осаменост на обликот
 Блесок бр. 67-68 јули-октомври, 2009
  Наталија Јовановиќ: Степени на другоста: Фетишизирање на „Западот“
 Блесок бр. 66 мај-јуни, 2009
  Слаѓан Липовец: На зеленото поле омеѓено со линии и знаменца
 Блесок бр. 65 март-април, 2009
  Јелена Лужина: Особеноста и очуденоста на драмското/театарското паметење
 Блесок бр. 64 јануари-февруари, 2009
  Јасна Котеска: Каде стоиш додека го создаваш своето дело?
 Блесок бр. 63 ноември-декември, 2008
  Алеш Дебељак: Несоницата и поезијата на сведоштвото
  Елизабета Баковска: Во дијалог со претходниците
 Блесок бр. 61-62 јули-октомври, 2008
  Ѓоко Здравески: Марко Крале си ја губи силата – ден потоа
  Јасна Котеска: Отсутни татковци
 Блесок бр. 60 мај-јуни, 2008
  Кристина Николовска: Каде после последната поезија на Анте?
  Елизабета Баковска: Меѓу машките и женските теми, меѓу јавното и приватното
 Блесок бр. 59 март-април, 2008
  Елизабета Линднер: „Среброљубива или алчна за пари?“
 Блесок бр. 58 јануари-февруари, 2008
  Елизабета Шелева: Романот како философија на сеќавањето
  Елизабета Баковска: Субјектот кај македонските прозаистки
 Блесок бр. 57 ноември-декември, 2007
  Ана Стојаноска: Новото лице на театарската музеологија
  Јелена Лужина: Црнила како национална драма
 Блесок бр. 56 септември-октомври, 2007
  Питер Николсон: Поезија и култура
  Елизабета Баковска: Во тесните одаи на розовото гето
 Блесок бр. 55 јули-август, 2007
  Џон Фроу: Литературна рамка
  Лилјана Мазова: Душан Јовановиќ – Игра на судбината и на човечноста
 Блесок бр. 54 мај-јуни, 2007
  Џорџ Митревски: Ана Карењина: Спекуларните моменти во дискурсот на љубовникот
 Блесок бр. 53 март-април, 2007
  Наум Пановски: Нови стари времиња на Балканот: Во потрага по културен идентитет
 Блесок бр. 52 јануари-февруари, 2007
  Џесика Герхарт: Воведни истражувања на Балканскиот концепт во уметноста
 Блесок бр. 51 ноември-декември, 2006
  Исток Осојник: Балканот вон балканалиското насилство на едно-националноста
  Сашо Газдич: Како одговор: китка
  Примож Репар: Зона, забранет град
 Блесок бр. 50 септември-октомври, 2006
  Митја Чандер: Од месија до наплатувач на долгови
  Ханс Груневеген: Смртоносно точна желба
 Блесок бр. 49 јули-август, 2006
  Ангелина Бановиќ-Марковска: Есеј за создавањето и уништувањето
 Блесок бр. 48 мај-јуни, 2006
  Умберто Еко: Уметноста на создавање легенда
 Блесок бр. 47 март-април, 2006
  Алеш Дебељак: Реконструирање на европезимот?
 Блесок бр. 46 јануари-февруари, 2006
  Митја Чандер: Усогласување со времето
 Блесок бр. 45 ноември-декември, 2005
  Мартин Погачар: Распеани градови: Сликите на градот во популарната музика на екс-Ју
 Блесок бр. 44 септември-октомври, 2005
  Сирил Вонг: Поимите за јазикот и разликата кај Хајдегер и Дерида
  Андреј Блатник: Вечера за четворица
 Блесок бр. 43 јули-август, 2005
  Михаил Зелер: За преведувањето
 Блесок бр. 42 мај-јуни, 2005
  Ерика Џонсон Дебељак: Придобивки во преводот
 Блесок бр. 41 март-април, 2005
  Умберто Еко: Вечен фашизам
 Блесок бр. 40 јануари-февруари, 2005
  Мухарем Баздуљ: Средба во самрак
  Игор Штикс: Балканот е на некое друго место
 Блесок бр. 39 ноември-декември, 2004
  Антонин Арто: Манифест со чист јазик
  Соња Димоска: Филозофските аспекти на кинеското пејзажно сликарство
 Блесок бр. 38 септември-октомври, 2004
  Антји Крог: Обраќање со поезија и песна: Африкански простувања – премногу софистицирани за Западот
 Блесок бр. 37 јули-август, 2004
  Мариет Местер: Обломов како жена
 Блесок бр. 36 мај-јуни, 2004
  Кенет Вудворд: Библијата и Куранот
 Блесок бр. 35 март-април, 2004
  Дејан Ничевски: Надминливата грдотија
  Дејан Ничевски: Гледишната точка
 Блесок бр. 34 септември-октомври, 2003
  Игор Штикс: Светот без Корто
 Блесок бр. 33 јули-август, 2003
  Томислав Османли: Казанот наречен Скопје
 Блесок бр. 32 мај-јуни, 2003
  Алеш Дебељак: Прослава на невозможното
  Ана Димишковска - Трајаноска: Ема
 Блесок бр. 31 март-април, 2003
  Јорданчо Секуловски: Виртуозитетот на вистината
  Силвана Димитровска: За двете последици од епистемолошката револуција
 Блесок бр. 30 јануари-февруари, 2003
  Ричард Иванишевиќ: Автопортретите на генијот
  Срѓан В. Тешин: Дали е бајката лавиринт?
 Блесок бр. 29 ноември-декември, 2002
  Александар Стаматов: Влијанието на онтологијата врз филозофијата на политиката во Античка Кина
 Блесок бр. 28 септември-октомври, 2002
  Драшко Митриќески: Зен во јапонските уметности
 Блесок бр. 27 јули-август, 2002
  Дерек Гедерер: Макромеметика
 Блесок бр. 26 мај-јуни, 2002
  Глен Грант: Меми: увод
  Алеш Дебељак: Во потрага по архетип
  Игор Исаковски: Мојот Балкан
 Блесок бр. 25 март-април, 2002
  Шин Фенти: Надраснување на границата
  Чарлс Ис: Модерноста и постмодернизмот во „Хипертекст белешки“
 Блесок бр. 24 јануари-февруари, 2002
  Џулија Вуд: Оскар Вајлд, цензурата и моралната умешност на живеењето
  Лучијано Флориди: Етиката во инфосферата
 Блесок бр. 23 октомври-ноември, 2001
  Стефани Семлер: Питер Гринавеј и Ничеовото „вечно враќање“
  Доналд Мекгрегор: „2001“
 Блесок бр. 22 август-септември, 2001
  Динко Делиќ: Те сакам, слатко суштество
  Ана Димишковска - Трајаноска: Ткаењето на отсутното
 Блесок бр. 21 јуни-јули, 2001
  Малком Икс: Доаѓање до свесност за јазикот
  Џорџ Орвел: Политиката и англискиот јазик
 Блесок бр. 20 април-мај, 2001
  Ферид Мухиќ: Патоказот и патот
 Блесок бр. 19 февруари-март, 2001
  Мери Деверо: Философскиот статус на естетиката
 Блесок бр. 18 јануари, 2001
  Алеш Дебељак: Европа, Америка и Атлантскиот мост
  Алеш Дебељак: Предупредувачката нужност на државните ритуали
 Блесок бр. 17 октомври-ноември, 2000
  Френсис Бекон: Размисли
 Блесок бр. 16 август-септември, 2000
  Умберто Еко: Од Интернет до Гутенберг
  Кристина Зимбакова: Кругот се отвора - надвор постои живот
 Блесок бр. 15 јуни-јули, 2000
  Меланија Шерденковска: Богомилско движење и неговите импликации
  Петар Волнаровски: Хуманизам, благородност, доблести… филм?
 Блесок бр. 14 април-мај, 2000
  Салам Хава: Јазикот како слобода во Сартровата философија
 Блесок бр. 13 февруари-март, 2000
  Елизабета Шелева: Др. Фалус како фигура на знаењето
  Анте Поповски: Песната на создавањето и пресоздавањето...
  Ферид Мухиќ: Азган ангел
 Блесок бр. 12 јануари, 2000
  Алдо Таси: Метафизиката на претставата: „Театарот на светот“
 Блесок бр. 114-115 јули-август, 2017
  Кристина Божурска: Мигрирање на уметноста во други простори
 Блесок бр. 113 мај-јуни, 2017
  Соња Сринивасан: Време е за рима: Навраќање кон нашата љубов за поезијата
 Блесок бр. 112 март-април, 2017
  Јури Талвет: Компаративна книжевност, светска книжевност и етичка книжевна критика. Книжевната „инфра-другост“
  Димоски Сашо: Љубовта како пост-пазарна категорија
 Блесок бр. 111 јануари, 2017
  Калина Малеска: Волја за преиспитување
  Ана Мартиноска: Чуд(ес)на синтеза
 Блесок бр. 110 октомври-ноември, 2016
  Калина Малеска: 500 години од Утопија на Томас Мор: трансформација на утопистичките идеи
 Блесок бр. 108-109 јули-август, 2016
  Мишел Фуко: Историја на сексуалноста
 Блесок бр. 107 мај 2016
  Елизабета Баковска: ТОЈ ДА ГО ЧУВАШ, БЕ ЛЕПОТИЦЕ!
 Блесок бр. 106 март-април, 2016
  Катица Ќулавкова: Принципот слобода vs. стапиците на стравот
 Блесок бр. 105 јануари, 2016
  Џон Стјуарт Мил: Што е поезија? -извадок
 Блесок бр. 103-104 декември, 2015
  Мајкл Хан: Моќта на приказната
  Илија Велев: ПРОНИКНУВАЊЕТО НА ФЕНОМЕНОТ НА СЛОВЕНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЈА И КУЛТУРА
 Блесок бр. 101-102 ноември-декември, 2015
  Владимир Мартиновски: МЕТАМОРФОЗИТЕ НА ЛАВИРИНТИТЕ ВО СОВРЕМЕНИОТ МАКЕДОНСКИ РАСКАЗ
  Томас Хобс: ЗА ПРИРОДНАТА СОСТОЈБА НА ЧОВЕШТВОТО
 Блесок бр. 10-11 август-ноември, 1999
  Хју Бредин: Иронии и парадокси
 Блесок бр. 100 септември, 2015
  Елизабета Линднер: За Игор Исаковски
  Лидија Капушевска-Дракулевска: Неиспорачано писмо
  Јосип Ости: Пишуваше како што живееше и живееше како што пишуваше
  Горјана Јордановска: Игор
 Блесок бр. 09 јуни-јули, 1999
  Растко Мочник: Неандерталско свирче
  Ферид Мухиќ: Царот на Птиците
 Блесок бр. 08 април-мај, 1999
  Петар Крастев: На далечната страна на нормалноста
 Блесок бр. 07 февруари-март,1999
  Давид Албахари: Товарот на мимикријата
  Сузана Милевска: Уметничката критика и авто-референтноста
 Блесок бр. 06 јануари, 1999
  Вашингтон Ирвинг: Некои црти на индијанскиот карактер
 Блесок бр. 05 октомври-ноември, 1998
  Меланија Шерденковска: Куќа - симбол
  Ана Димишковска - Трајаноска: Границите на јазикот - граници на светот?
 Блесок бр. 04 август-септември, 1998
  Ферид Мухиќ: Екстаза и конспирација
 Блесок бр. 03 јуни-јули, 1998
  Мануел Марија Кариљо: Реториката и перспективизмот
 Блесок бр. 02 април-мај, 1998
  Ермис Лафазановски: Концепцијата на светот во македонските народни легенди
  Ана Димишковска - Трајаноска: Меланхолија
 Блесок бр. 01 март, 1998
  Ферид Мухиќ: За Македонија
  Александар Прокопиев: Интернет на дело
 50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+