Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

литература, критика


 Блесок бр. 99 ноември-декември, 2014
  Звонко Танески: ВИСТИНСКИ ПОЕТСКИ ВОДОТЕК
 Блесок бр. 98 септември-октомври, 2014
  Венко Андоновски: Кон романот „Призраци со срмени нишки“ од Калина Малеска
  Васко Маглешов: Телото како психосоматски атлас
 Блесок бр. 97 јули-август, 2014
  Кристина Димовска: Трансценденталното знаење како темел на „Багавад-Гита“
  Александра Јуруковска: Бајки со боја на мед
 Блесок бр. 96 мај-јуни, 2014
  Јасна Котеска: Роман на една нова наративна младост
  Калина Малеска: Книжевното дело нема своја логика
 Блесок бр. 95 март-април, 2014
  Ребека Голд: За палестинската уметност
  Кристофер Троган: Неискажаната можност на јазикот
 Блесок бр. 94 јануари-февруари, 2014
  Бенџамин Китинг: Пинтер во Македонија
 Блесок бр. 93 ноември-декември, 2013
  Ана Мартиноска: Жената и канонот
  Владимир Мартиновски: Будење со хаику
 Блесок бр. 92 септември-октомври, 2013
  Јелена Никодиноска: „Куќата на улица Манго“ од Сандра Сиснерос
  Тијана Петковска: Такемитсуовата музика на ужасот
 Блесок бр. 91 јули-август, 2013
  Ермира Камбери: Мисија: Потрага по „ромското“ во себе
  Чунг Чин-Ји: Религиозната сатира во „Портокалите не се единственото овошје“
 Блесок бр. 90 мај-јуни, 2013
  Марта Маркоска: Кружно патување: од литературата до анимираниот филм и назад
  Ненад Ризвановиќ: Голем и важен роман на белградскиот писател
 Блесок бр. 89 март-април, 2013
  Бела Глигорова: За (театарските) чуда и анонимноста
  Венко Андоновски: Интеркултурен настан на годината
 Блесок бр. 88 јануари-февруари, 2013
  Бела Глигорова: Наместо одговор – Предавајќи/Читајќи ги Кушнеровите Ангели во Америка
  Наташа Аврамовска: Хамлетмашина на сцената на битолскиот НТ
 Блесок бр. 87 ноември-декември, 2012
  Оливера Ќорвезироска: Литературата како осемејствување
  Лидија Капушевска-Дракулевска: Прослава на животната енергија
 Блесок бр. 86 септември-октомври, 2012
  Наташа Аврамовска: Дијалошко промислување на македонската и хрватската драма
  Валентина Миронска: Иновативниот и креативниот македонски XIX век
 Блесок бр. 85 јули-август, 2012
  Анастасија Ѓурчинова: Патувања во стихови
  Соња Стојменска-Елзесер: Поетска тригонометрија на европското-свое и европското-туѓо
 Блесок бр. 84 мај-јуни, 2012
  Марија Ѓорѓиева Димова: Антологијата како варијанта на интерлитерарна рецепција
  Јасмина Мојсиева Гушева: Близината на далечината
  Соња Стојменска-Елзесер: Книга за културниот дијалог
 Блесок бр. 83 март-април, 2012
  Славица Гаџова: Игра отаде видливото
 Блесок бр. 82 јануари-февруари, 2012
  Вангел Ноневски: Естетика на ремиксот
  Весна Мојсова-Чепишевска: Дијаспорен номадизам
 Блесок бр. 80-81 септември-декември, 2011
  Ана Мартиноска: “Scorpius balcanicus”, или како да се чита македонската поезија
  Елена Конеска: Женскиот Едип или влијанието на формирањето на женската сексуалност
 Блесок бр. 77-79 март-август, 2011
  Страхимир Приморац: Одлично, ветувачко отворање
 Блесок бр. 76 јануари-февруари, 2011
  Лидија Капушевска-Дракулевска: Осум прошетки низ наративните шуми
 Блесок бр. 75 ноември-декември, 2010
  Дора Голуб: Кристали на суровоста
 Блесок бр. 74 септември-октомври, 2010
  Карол Хмел: Поглед на современата единка
  Дана Кршакова: Поетски пат кон хармонијата
  Александер Халвоник: Плоштадот на космонаутите
  Александер Халвоник: План за испраќање
  Михал Бабјак: Романот „Разум“ од Рудолф Слобода на српски јазик
 Блесок бр. 71-73 март-август, 2010
  Гоце Смилевски: Потрага во себе
  Весна Мојсова-Чепишевска: За парче чоколада, за шмрк кафе по напишан ред и за уште нешто друго
 Блесок бр. 70 јануари-февруари, 2010
  Трајче Бјадов: Кон „Географија на маленкоста“ од Ацо Гогов
 Блесок бр. 69 ноември-декември, 2009
  Весна Мојсова-Чепишевска и Ангелина Бановиќ Марковска: Les belles lettres sans pardon
  Златко Крамариќ: Don’t You FYROM Me
 Блесок бр. 67-68 јули-октомври, 2009
  Илина Јакимовска: Нешто како осврт кон „Љубовниците од Верона“
  Гоце Смилевски: Откопување на живото во поезијата
 Блесок бр. 66 мај-јуни, 2009
  повеќе автори: Да се насмее пес – избрани критики
 Блесок бр. 65 март-април, 2009
  Јелена Лужина: За што, навистина, станува збор?
  Весна Мојсова-Чепишевска: Здивот на болката кој создава и стварност и уметност
 Блесок бр. 64 јануари-февруари, 2009
  Тамара Штраус: „Заробувајќи го Господ во Катманду“ од Самрат Упадјај
  Ацо Гогов: Приказни за другоста, идентитетот и домувањето
 Блесок бр. 63 ноември-декември, 2008
  Виолета Вучетиќ: „Канџи“ се во мода
  Ана Стојаноска: Плетејќи се во сплетените нишки
 Блесок бр. 61-62 јули-октомври, 2008
  Ернест Демпси: Активен наратив
  Кети Бирибауер: Мрачно патување низ ноќта
  Игор Исаковски: Манифест на монтажното и неконформистичкото
 Блесок бр. 60 мај-јуни, 2008
  Душко Крстевски: Скриената камера на Димковска
  Весна Мојсова-Чепишевска: Животот како депонија на отфрлените соништа (во пет слики)
 Блесок бр. 59 март-април, 2008
  Кристина Николовска: Маестрално, Венко!
 Блесок бр. 58 јануари-февруари, 2008
  Синтија Хејвен: Тешки вистини, лесно
  Адам Филипс: Мајстор на бесмисленото
 Блесок бр. 57 ноември-декември, 2007
  Сенди Форбс: Дијалози кои искрат од хумор и зборовни игри
  Ник Ричардсон: Читање меѓу редови
 Блесок бр. 56 септември-октомври, 2007
  Џил Мејерс: Подоцна, во барот
  Алексис Смит: Тргнување на себеси од патот
  Антонија Бајат: Комеморација на еден брак
 Блесок бр. 55 јули-август, 2007
  Роберт Симонишек: Поезија што го цени револтот
  Ендрју Кан: Големиот Бродски
 Блесок бр. 54 мај-јуни, 2007
  Питер Роуз: Секој потег што го правиш
  Владимир Мартиновски: Хаику – поезија на соединувањето
  Весна Мојсова-Чепишевска: Во честа на маргаритките
 Блесок бр. 53 март-април, 2007
  Елизабета Баковска: Хармонијата на двојноста
  повеќе автори: Едгар Алан По и џубоксот
 Блесок бр. 52 јануари-февруари, 2007
  Морин Н. Меклејн: Подземја
  Адам Филипс: Најден во преводот
 Блесок бр. 51 ноември-декември, 2006
  Един Сарачевиќ: Дарја Коцјанчич: Резервирано за пилоти
  Марија Митровиќ: Фантастиката во делото на Сречко Косовел
 Блесок бр. 50 септември-октомври, 2006
  Карим Џејмс Абу-Саид: Раскажувањето како помош
  Игор Исаковски: Очи ширум отворени: смешкајќи се со солза во окото
 Блесок бр. 49 јули-август, 2006
  Џејмс Киркап: Мирисите на палмите
  Јасна Котеска: Против пред-архивскиот менталитет
 Блесок бр. 48 мај-јуни, 2006
  Маја Апостолоска: Оригинална нијанса на перцепирањето на реалноста
  Герит Бусинк: Предговор кон Горко-слатки парчиња
 Блесок бр. 47 март-април, 2006
  Роберт Мјуреј Дејвис: Нова Европа: замаглени погледи
 Блесок бр. 46 јануари-февруари, 2006
  Елена Конеска: Димензии на болката
  Николас Лезард: Вистински вљубеник во книжевноста
 Блесок бр. 45 ноември-декември, 2005
  Морин Фрили: Надминување на поделбата
  Полин Фери: Трасирање на Бога – Фред Џонстон
 Блесок бр. 44 септември-октомври, 2005
  Игор Исаковски: Болниот облик на вистината
  Митја Чандер: Љубомора
 Блесок бр. 43 јули-август, 2005
  Гоце Смилевски: Задоволството и отаде него
 Блесок бр. 42 мај-јуни, 2005
  Роберт Адамсон: Роберт Крили, 1926–2005
 Блесок бр. 41 март-април, 2005
  С. Клејтон Мур: Препознавање на моделот
  Роберт Мјуреј Дејвис: Свесен за неминовностите
 Блесок бр. 40 јануари-февруари, 2005
  Кевин Кароло: Поетика на прогонство
  Елизабета Баковска: Посвета на Јадранка Владова
 Блесок бр. 39 ноември-декември, 2004
  Роберт Алаѓозовски: Куќа/праг-хоризонт: Номадското искуство
 Блесок бр. 38 септември-октомври, 2004
  Адам Загајевски: Разум и рози
 Блесок бр. 37 јули-август, 2004
  Ана Димишковска - Трајаноска: Во пајажината на разговорот
 Блесок бр. 36 мај-јуни, 2004
  Трајче Бјадов: Модел на комуникациска трансмисија во раскажувачка ситуација
  Ацо Гогов: Омаж: Андриќ est arrive
 Блесок бр. 35 март-април, 2004
  Клемен Феле: Отелотворување на зборот и изрекување на телото
 Блесок бр. 34 септември-октомври, 2003
  Јасмина Мојсиева Гушева: Сликата на верскиот синдром во балканскиот свет
 Блесок бр. 33 јули-август, 2003
  Саскиа Сасен: Како центарот пак да се извиши и да заживее
  Звонко Танески: Постмодерниот теориско-естетички систем на Жан Франсоа Лиотар
 Блесок бр. 32 мај-јуни, 2003
  Гоце Смилевски: Меѓу вечното и секојдневното
  Елизабета Шелева: Кандид од наше маало
  Елизабета Шелева: Потентен критички настап
 Блесок бр. 31 март-април, 2003
  Звонко Танески: Комуникативниот статус на „романот - пајажина“
  Жарко Кујунџиски: Блаже Конески како текстовен преведувач и заведувач
 Блесок бр. 30 јануари-февруари, 2003
  Маја Јакимовска-Тошиќ: Книжевно-историските состави во македонската средновековна литература
 Блесок бр. 29 ноември-декември, 2002
  Јасна Котеска: Еден во Парот
 Блесок бр. 28 септември-октомври, 2002
  Жан Бесиер: Неколку зборови за компаративната книжевност
 Блесок бр. 27 јули-август, 2002
  Добрила Миловска: Апокрифна литература
 Блесок бр. 26 мај-јуни, 2002
  Јасмина Мојсиева Гушева: За некои допирни точки во поетиките на Андриќ и Конески
 Блесок бр. 25 март-април, 2002
  Јелена Лужина: Балканската еретика на љубовта
  Лорета Георгиевска Јаковлева: Неостварливоста на љубовта
 Блесок бр. 24 јануари-февруари, 2002
  Ангелина Бановиќ-Марковска: Од Гутенберг до ИнтеЛнет
 Блесок бр. 23 октомври-ноември, 2001
  Снежана Жабиќ: Политиката и поетиката на Елен Сиксо
 Блесок бр. 22 август-септември, 2001
  Катерина Колозова: Територијални апории: имагинарните и реалните аспекти на локацијата
 Блесок бр. 21 јуни-јули, 2001
  Јовица Тасевски - Етернијан: Македонска поетска дијалектика
 Блесок бр. 20 април-мај, 2001
  Лидија Капушевска-Дракулевска: Неподносливата леснотија на раскажувањето
 Блесок бр. 19 февруари-март, 2001
  Бранислав Саркањац: Неколку реинтерпертирани тези на В. Бенјамин
  Јадранка Владова: Нарцизмот и (само)задоволството во текстот
 Блесок бр. 18 јануари, 2001
  Атанас Вангелов: Нашиот удел во овој свет
 Блесок бр. 17 октомври-ноември, 2000
  Славица Србиновска: Резонанца за една дијалошка идила
  Весна Мојсова-Чепишевска: Метафора на припадност
 Блесок бр. 16 август-септември, 2000
  Јасмина Мојсиева Гушева: Потеклото (генезата) на моралот
 Блесок бр. 15 јуни-јули, 2000
  Бранислав Саркањац: Номадизмот и Македонија
 Блесок бр. 14 април-мај, 2000
  Јадранка Владова: Тивкоста на страшниот шепот на Ленче Милошевска
  Јордан Ефтимов: Пејзажи и мртва природа
 Блесок бр. 13 февруари-март, 2000
  Александар Јерков: Празниот модел и тажната кралица
 Блесок бр. 12 јануари, 2000
  Катица Ќулавкова: Поетика на тесниот простор
 Блесок бр. 114-115 јули-август, 2017
  Лидија Капушевска-Дракулевска: ВЛАДА УРОШЕВИЌ И НАДРЕАЛИЗМОТ
 Блесок бр. 113 мај-јуни, 2017
  Игор Поповски: Во длабочините на меморијата:
 Блесок бр. 112 март-април, 2017
  Елизабета Баковска: Ловец сум на моменти, што ретко кога успевам да ги уловам
 Блесок бр. 111 јануари, 2017
  Милан Дамјаноски: Нултиот број – последната роза на Еко или гаснење на мистериозниот оган
 Блесок бр. 110 октомври-ноември, 2016
  Марија Ѓорѓиева Димова: Да се живее за да се рaскажува
 Блесок бр. 108-109 јули-август, 2016
  Едмунд Вилсон: Роман што донесе одлични сексуални сцени во книжевноста
  Мехмед Бегиќ: ТРОЈЦАТА ЕСТЕБАНИ НА ЛЕЈЛА КАЛАМУИЌ
 Блесок бр. 107 мај 2016
  Гоце Смилевски: ПЛУРАЛНОСТА НА ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ПОЕТСКИОТ СВЕТ НА ЛИДИЈА ДИМКОВСКА
  Наташа Аврамовска: Читање на светлината
 Блесок бр. 106 март-април, 2016
  Дарин Ангеловски: ОДБРОЈУВАЊЕТО НА ВРЕМЕТО КАКО РАСКАЖУВАЧКА ПОСТАПКА
 Блесок бр. 105 јануари, 2016
  Ненад Јолдески: Insomnia
  Ана Мартиноска: ПОТРАГА ПО ЉУБОВТА
 Блесок бр. 103-104 декември, 2015
  Лидија Капушевска-Дракулевска: ПО ПОВОД ЕДНА МОШНЕ НЕОБИЧНА АНТОЛОГИЈА
  Наташа Аврамовска: Поетска творечка митологија
 Блесок бр. 101-102 ноември-декември, 2015
  Лидија Митоска: Кон Бекетовиот израз: комплексноста и минимализмот
  Елизабета Шелева: ДНК запис за ДНК поезија
  Ана Мартиноска: НАДМИНУВАЊЕ НА ЖЕНСКИОТ МОЛК
 Блесок бр. 10-11 август-ноември, 1999
  Ленка Татаровска: Дионизискиот феномен и метаморфозите во македонската народна литература
 Блесок бр. 100 септември, 2015
  Мелике Инџи: Игор не пишува песни, тој ги прави
  Калина Малеска: Игор – посветен и неуморен преведувач
  Елизабета Баковска: El amor en los tiempos del cólera
 Блесок бр. 09 јуни-јули, 1999
  Ангелина Бановиќ-Марковска: Инцестот - една од недосонуваните склоности на светот
 Блесок бр. 08 април-мај, 1999
  Маја Ј. Тошиќ: Книжевно-историските состави во македонската средновековна литература
 Блесок бр. 07 февруари-март,1999
  Елизабета Шелева: Љубов и алхемија
  Јасна Котеска: Љубовта во македонскиот фантастичен расказ
 Блесок бр. 06 јануари, 1999
  Маја Бојаџиевска: Сопствена соба: субверзија и заведување
 Блесок бр. 05 октомври-ноември, 1998
  Јасмина Мојсиева Гушева: Хуморот во литературата
 Блесок бр. 04 август-септември, 1998
  Елизабета Шелева: Македонскиот филм во балканскиот културен интертекст
  Сеад Џигал: Фикција и реалност
 Блесок бр. 03 јуни-јули, 1998
  Ангелина Бановиќ-Марковска: За значењето на несвесното и за силата на имагинацијата
 Блесок бр. 02 април-мај, 1998
  Јадранка Владова: Живеење само една љубовна приказна и после смртта
 Блесок бр. 01 март, 1998
  Јасна Котеска: Анализа на една катализа
  Елизабета Шелева: Болка и апостроф
 50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+