Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 67-68 | година XII | јули-октомври, 2009[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 67-68јули-октомври, 2009
Поезија

Деновиве ако не и утре

/9
стр. 7
Јовица Ивановски

Тоалет
Есен во Скопје
Ветер и магла
Од сега, до засекогаш
Јас не сликам, јас водам љубов со платното
Меѓустаници
Решив – дефинитивно
Некои
Му се гледа алот

_______________________________________________________________________

Решив – дефинитивно

Веќе никого не рецкам.
Ќе го исклучам светилникот и ќе се
закотвам во моето семејно пристаниште.

Повеќето квази другари –
дволични, затворени, прикриени,
            нека израснат во пријатели,

кои ќе стануваат сè подалечни и подалечни,
и на крајот одвај ќе се гледаат –
на површината на сред море.

И кога ќе ги видам со кренати раце,
нема да знам дали ми мавтаат
или само се дават.


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+