Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 74 | година XIII | септември-октомври, 2010[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 74септември-октомври, 2010
Поезија

Нежност

Превод од словачки: Звонко Танески


/10
стр. 1
Вера Прокешова

Нежност
Горд
Чистота
Уште само
За наивноста
Се навикнав
Од прошетката
Разденување
Сончоглед
Приквечерина

_______________________________________________________________________

Нежност

Сега,
кога дождот се наклонува врз локвите
денот ’рѓосува
и паѓа кон ноќта
како сув лист,
кога наоколу расте
остриот ветер,
се плашам од мразот
и неговите застаклени тротоари,
од снегот, кога почнува
да се таложи,
се плашам од зимата,
која од длабочина станува провидна
зашто нежноста во мене се кине
како прво кокиче
и се шири низ твоите плускавици
и цвета во твоето
тврдо невреме.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+