Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 09 | година II | јуни-јули, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 09јуни-јули, 1999
Есеи

Царот на Птиците

од книгата „Големата градба и други разговори со Непознатиот“, Блесок 2001


/3
стр. 1
Ферид Мухиќ

    Од планините Аладаг, во коишто, според јуручката легенда, бесмртни живеат љубовниците Халил и Џерен, сè таму до таинственото езеро Исик-Кул, во огромен распон покриен со остри сртови и осамени номадски шатори, се раскажува прикаска за Царот на Птиците.
     Господарот на сите што се дарувани со крилја, вели оваа омилена тема на разговори што се водат покрај логорски огнови, по највисоките планини на оваа планета, својот дворец го има на некој непознат врв, скриен во непрегледниот Океан од скаменети бранови. Всушност, врвовите се кубиња, кули, минариња, камбанерии, чардаци од џамии, цркви, пагоди, катедрали, светилишта и храмови, со кои земјата го слави небото – велат номадите, од она што ние, обични туристи и минувачи, површно и погрешно го подразбираме под „планини“.
     Запознаен со таа древна бајка, еден персиски мистик и поет, пред 800 години, на приказната ѝ дал еден завршеток што ги восхитил, и до денес ги восхитува сите учени меѓу туристите и минувачите.
     Еве ја, најнапред легендата:
     Решени да го откријат дворецот на својот цар, се состанале еден ден птиците од цел свет, и го избрале јатото составено од сè најдобри летачи, та им дале задача по секоја цена да стасаат таму каде што ни една птица дотогаш не беше стасала, и да го најдат дворецот, што ниту една птица не го беше видела. Таму да го поздрават и да му се поклонат на тој што на сите птици отсекогаш им заповедал, и што решавал за судбината на секоја птица, од секогаш.
     Летнале птиците, та полетале! Над сите планини поминале, многу нови пасишта и води откриле и на номадите им ги кажале. Овие, од благодарност, им давале храна, ги оставале да се одморат, ги лекувале и раните по крилјата поткршени им ги лекувале. Здогледале многу врвови, дотогаш од око нездогледани, и сртови неизодени надлетале и прелетале. Летале долго овие прекалени јунаци, летале! Но ни трага од дворецот на Царот на Птиците не нашле!
     Почнале веќе да страдаат и умираат, една по една! Од напори, од повреди, од студ, од ветришта, од виулици!
     Најнакрај, им останал неистражен уште само еден голем масив од силниот Кавказ! Таму, стрмната карпа што исчезнувала на небото, им се истопорила! Смело летнале трагачите, во височините, домот на царот свој да го најдат. По многу денови и ноќи летање без одмор и сон, без пиење и јадење, стасале тие до крајот од последната, највисоката карпа. Погоре веќе ништо освен небесната бездна, полна ѕвезди, немало.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+