Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 88 | година XVI | јануари-февруари, 2013[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 88јануари-февруари, 2013
Поезија

Трамонтана

(според англискиот превод на Пол Винсент, превела Елизабета Баковска)


/8
стр. 1
Ерик Линднер

Морето е пурпурно кај Пиреа
8 септември 1994
На Ацедија
Лични карти (фрагмент)
Причина
Кога веќе не можам да им избегам на своите зборови
Во паркот, еден човек јаде јаболко
Кога одам кон морето

_______________________________________________________________________

Морето е пурпурно кај Пиреа

Морето е пурпурно кај Пиреа.

Над саат-кулата ползи едно знаме
кога ветрот ќе сврти.

Еден човек прескокнува куче.
Една жена, наведната, го трие окото.

Во една продавница за чадори од полицата паѓа еден чадор.

На една тенка гранка седи гулабица
паѓа, првнува со крилјата и пак се мести
бобинката што е предалеку на најдалечниот врв на гранката
гранката што натежнала, јаката што збувнува кога гулабицата се поместува

Една девојка што се качува во метрото со фиока од биро.

На песокот долу на плажата
еден рибар хоризонтално ја тегне јадицата
до него паркиран велосипед.

Стои расчекорен како да моча.
Траги од птици на песокот.
Јадицата се надвива над морето.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+