Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 88 | година XVI | јануари-февруари, 2013[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 88јануари-февруари, 2013
Поезија

Песни

Препев од германски: Елизабета Линднер


/7
стр. 1
Рајнер Марија Рилке

Пантер
Разделба
Есенски ден
Претчувство
За музиката
Ти, однапред загубена љубена
На светот потполно сам

_______________________________________________________________________

Пантер
Jardin des Plantes, Paris

Минува крај решетките што се нижат,
преморен, та веќе не крева поглед.
Небаре се илјадници шипки што се движат,
А зад низата шипки не постои свет.

Кротко чекори, лесно но со цврстина,
во ситни бескрајни кругови галопира,
небаре е танц за надмоќ врз онаа средина,
каде огромната волја замелушено се збира.

Повремено превезот од зеницата се крева
нечујно -. Та во него слика вовира,
со напнатиот спокој на нозете се слева -,
и во срцето потполно замира.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+