Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 89 | година XVI | март-април, 2013[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 89март-април, 2013
Поезија

Па, што, ако невешто живеам

Превод од хрватски: Елизабета Баковска


/7
стр. 1
Соња Манојловиќ

Па, што, ако невешто живеам
Најлесно е себеси да се нацртам
Затворски денови
Врколак на прозорецот
Придавките на црната кралица
Доаѓа кога било
Коприви

_______________________________________________________________________

Па, што, ако невешто живеам

Па, што, ако невешто живеам
Ако се тетеравам
размрцварена пред илјадници очи
Скоро истепани, до доцна ги подредувам славеј пилињата
Отворам и отворам во нив екрани на далечината
Што, ако сакам да дишам, да јадам
кај што има хранлива супа од воздух и книги
за кои ќе заседнам
ќе ја потпрам брадата на дланката
раката дур не ми се исуши
а капаците не ми се стврднат
Па, што, ако од вас земам само книги
усни за нашиот бакнеж


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+