Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 90 | година XVI | мај-јуни, 2013[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 90мај-јуни, 2013
Поезија

Дрво полно пребран дожд

Препев од словенечки: Лидија Димковска


/6
стр. 1
Вероника Динтињана

Св. Фрањо
БахГолдбергГулд1981
Врапче низ болничкиот прозорец
Лавови врз фасадата на катедралата
Sul Campo Del Mare
Прошетка низ Липица ноќе

_______________________________________________________________________

Св. Фрањо

расти в небо
дури не станеш дрво

полно пребран дожд и ровка земја

што ти може ветрот
кога се облекуваш во цветје?

неповторливоста е твој жезол

ни златото ни среброто
не си го дале телото
за маса, за постела

а кога птиците заспиваат во твојата крошна
не се помрднуваш повеќе

молкот ја заменува азбуката на знамењата


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+