Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 91 | година XVI | јули-август, 2013[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 91јули-август, 2013
Поезија

Златни ангели

Препев од бугарски: Зоран Јакимоски


/7
стр. 1
Марија Донева

Корабите на возможната љубов…
Колку лесно непознат се сака…
Лагите се провлекуваат…
Златни ангели…
Таа е толку затворена…
Часовник со кукавица
Си знам…

_______________________________________________________________________

Корабите на возможната љубов…

Корабите на возможната љубов
од зад грбот на хоризонтот –
доаѓаат бавно.
Прв ќе стигне до брегот,
оној што од срцето ги исфрлил
собраните милувки и надежи.
Житото – во солените води,
густите коприни – на брановите.
Гол, измачен, невооружен
со право да ги прогласи за свои
камењата, сенките, дождот,
изворите слатки како бакнеж
и прстите за создавање луѓе.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+