Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 10-11 | година II | август-ноември, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 10-11август-ноември, 1999
Поезија

Левијатан: Бел кит

/2
стр. 1
Катица Ќулавкова

Левијатан: Бел кит
Поетика на смешното

_______________________________________________________________________

Левијатан: Бел кит
– пофалба -

(на Моби Дик од Херман Мелвил)

Одмаздата е бел млаз
отровен Жрец
Човек не ти е рамен
твојот пат, божји прст
вперен и прав
одек на екваторот
заледена душа во топли води
одмаздата е млаз, јазди на југ!

Сликата ти е недофатна
божја, сатанска, бесмртна
бела, охола ало
лакома суето,
Киту
твојата јасна росна јарост
крвавиот рев
вресот на твојата пена
– грбна лавовска локна

зборот може поверно да те опише
од било која икона, лажен идол
– развратен знак на китоловците -

Милосрдна срж, срцевино, божилаку
казни ги поганите: скриј ја вистината
'рскавицо на покајанието
послушај го умот на бога

Магу
уживач на морски бездна
– утробата на светот

Цицалче големо
лицето исцели си го од длабочини,

Ламјо совршена
прскава, мрсна, врела, отровна…


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+