Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 92 | година XVI | септември-октомври, 2013[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 92септември-октомври, 2013
Поезија

Волшебното јајце на Родан ал Галиди

превод од англиски: Елизабета Баковска


/12
стр. 1
Родан Ал Галиди

Сакам да легнам до тебе
По една година
Утре
Прекрасен сон
Пристаниште
Песнава ме спаси
Те молам
Осумстотини и шеесет
Земјоделец
Волшебното јајце на Родан ал Галиди
Обид за заминување
Сè уште сум жив

_______________________________________________________________________

Сакам да легнам до тебе

Сакам да легнам до тебе
како еден бран до друг.
Сакам да станам едно со тебе
како еден бран со друг.
Сакам да те следам
како еден бран што следи друг.
Сакам да патувам во тебе
како еден бран во друг.
Сакам да те водам
како еден бран што води друг.
Сакам да исчезнам во тебе
како еден бран во друг.
Сакам да те прегрнам
како еден бран што прегрнува друг.
Те посакувам како бран
модар
засекогаш разбрануван.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+