Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 93 | година XVI | ноември-декември, 2013[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 93ноември-декември, 2013
Поезија

И други лековити прошетки

/10
стр. 1
Дејан Матиќ

Учејќи граматика
Третиот плоштад
На самиот себе
Посебен услов
Романтична изјава
Млади Русинки
Грешка
Одвикнување
Крстосување
Било еднаш во Белград

_______________________________________________________________________

Учејќи граматика

Учејќи ја граматиката на стариот грчки јазик,
со здрвено тело, во неправилна положба;
далечен за поспаните жители на градот,
совршено туѓ и на старите Грци и себеси,
во овие ситни саати, мечтаам за читање на Хомер,
во оригинал.

Зборовите кои не ги разбирам потполно, облиците
кои не ги препознавам, одземаат здив:
го сплеткуваат јазикот како бакнеж в уста.
Но тој туѓ, и долго исчекуван звук
освојува:
како страсти на кои сме им тргнале в пресрет;
доаѓа како почеток и крај
A i Ω.

А кога Одисеј, овој пат засекогаш, ќе ја остави
Итака, и ќе отплови кон бреговите на светот,
станувам од масата, легнувам врз креветот:
врз мирната површина на морето.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+