Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 96 | година XVII | мај-јуни, 2014[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 96мај-јуни, 2014
Поезија

Индиго есен

/8
стр. 1
Горана Митровиќ

Самотија во големите градови
* * * (Ти понекогаш не знаеш)
Прирачник за преживување на животот
Подземно сонце
Будалеста што плачам
Ги затворам очите во ноќта
Лет во 6 наутро
До крајот на светот

_______________________________________________________________________

Самотија во големите градови

Каде сум јас
во слоеви од спомени нацртана
во градска прашина втисната
во капки дожд измиена

удирам со рибина опашка
да ги разбранувам меѓуредовите
да ги помешам стиховите
да се намести вистината

ме има ли во ова лето
ако замислувам зима
ако боцкаат снегулки по јазикот
вжештеното срце да го помодрат

течат низ мене зраци
толку мирна
и толку поделена
како далечен автопат за светли и темни светови

ја барам ли втората половина
ако не сум половинка
мозаична
ако ги сакам сите делови
сите мои или сета јас, нечија

делови од душа
од мисли и спомени и минати животи
делови од вселена и насетувања
одживеани соништа
ајде заедно да се бараме –
тука сме цело…

(Белград)


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+