Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 97 | година XVII | јули-август, 2014[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 97јули-август, 2014
Поезија

Танцувајќи во Одеса

Превод од англиски: Игор Исаковски


/8
стр. 1
Иља Камински

Молитвата на авторот
Танцувајќи во Одеса
Пофалба на смеата
Маестро
Тетка Роза
Тангото на мајка ми
Американски турист
Танцувајќи во Одеса

_______________________________________________________________________

Молитвата на авторот

Ако зборувам во име на мрвите, морам
да го оставам моево животинско тело,

морам да ја пишувам истата песна пак и одново,
зашто празната страница е белото знаме на нивното предавање.

Ако зборувам во нивно име, морам да зачекорам
на работ од себеси, морам да живеам како слеп човек

кој трча низ собите без
да го допре мебелот.

Да, јас живеам. Можам да ја преминам улицата прашувајќи
„Која година е?“, можам да танцувам во сонот и да се смеам

пред огледалото.
Дури и сонот е молитва, Господе,

ќе го славам твоето лудило, и
на јазик кој не е мој, ќе зборувам

за музиката која нè буди, музиката
во која се движиме. Зашто што и да кажам

е некој вид барање, а најтемните
денови морам да ги славам.


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+