Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 99 | година  | ноември-декември, 2014[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 99ноември-декември, 2014
Проза

Нивните разговори

/16
стр. 1
Фросина Стојковска

_______________________________________________________________________

Врски

Кикси,
      
    Извини мила што ме нема периодов да ти пишам, се пореметив скроз. Немаш појма колку ќе ми беше сè полесно да не беше во таа глупава Германија кај тоа нацистите. Што бараш таму веќе, ајде враќај се, те молам! Не е исто по мејл, џабе збориш. Мислам да, ќе ми олесни ако ти раскажам сè, точно, највеќе затоа што ќе си ги подредам мисливе споулавени, како терапија ќе ми дојде, ама сепак, замисли колку ќе беше јако на нашето место со кафенце и едно две три кутии цигари, хехехе.
    Пред некое време почувствував ужасна привлечност кон жена!!! Леле Кикс… чудно ми е и да го напишам ова… Девојката е девојка на најдобар другар на Иван. Типот инаку е сто посто неизлезен геј, али ај. Инаку си ветив дека ова ќе биде моја и само моја тајна, ама неверојатна алапача сум… Некако мислев дека има нешто многу убаво во тоа барем едно нешто што ми се случило во животов да остане само мое, само за мене. Ама не можам, што да правам? Морам да споделам.
    Еден од проблемите со чувствувањето привлечност кон неа беше тоа што и она ја чувствуваше и пред некое време отидовме заедно во еден хотел за да сфатиме што се случува и што сакаме. Од кревет не излеговме… Ко мало дете во чоколатерија се чувствував… не знам дали забранетоста во сето тоа или пак тоа што првпат во животов така се почувствував за жена, ама нешто направи тоа да ми е најубавата вечер во животот. Се договоривме никој никогаш да не дознае…
    Не ме сфаќај погрешно. На крај памет не ми е да раскинам со Иван, го сакам повеќе од сè. Се заљубив да, ме знаеш мене, никој полесно не се заљубува… Ама љубовта со неа беше различна од љубовта со Иван. Различна од која било љубов. Имав две паралелни љубови. Не само затоа што истовремено се случија, туку и затоа што како и две паралелни линии, немаат ниту една заедничка точка во целиот универзум Знам дека си викаш е добро бе, голема работа, жена што има врска, ама не е така… Многу ме збуни целава ситуација.
    Памтиш ли во основно, околу 10 години имавме, ми се чини, неколкумина од маало виделе како постарите вртеле шише и се бацувале и отидовме позади белите згради, кај тој столбот кај што ти кажав дека уште ти го има несмасниот „графит“ од лак за нокти и тоа беше првиот од


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+