Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 99 | година  | ноември-декември, 2014[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 99ноември-декември, 2014
Поезија

Кабаре

/7
стр. 1
Јоргос Кулијарас

Кабаре
Истории
Бегалци
Во центарот на водата
Љубовна песна
Несреќа
Најстариот занает

_______________________________________________________________________

Кабаре

Во чадот од цигарите на мртвите војници
во нивните метални извици симнувај сѐ
како острици на богати одрази се вкрстуваат
на прстите на банкарот кој аплаудира
на изгладнетиот изглед на нестрпливите тинејџери
што повеќе не можат да поднесат, ја тераат да се соблече
пред нивната експлозија деструктивно да еруптира
насекаде по распараната сцена
а светнатите врвови на лажните градници
му даваат ритам на тешкиот стриптиз на историјата
што бескрајно тропа по тапаните на Балканот
стара африканска песна од Чикаго

Од англискиот превод на Дејвид Мејсон и авторот


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+