Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 100 | година  | септември, 2015[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 100септември, 2015
Поезија

Подгорица, пролог

/3
стр. 1
Бранко Чегец

за Игор Исаковски
говорот е последната моќ,
нема живот без поезија!

_______________________________________________________________________

за Игор Исаковски

авионот слета
    по шест обиди.
  
    бурата стивнуваше,
    силен ветер ги разнесуваше лисјето
    и го лепеше по прозорците
    на аеродромската зграда.
  
    тој стоеше надвор, на ветрот,
    до човекот со хартивчето
    и моето име
    на кирилица.
  
    огномет од коса,
    брутален поглед
    и мелахнолија.
  
    тука беше и примож,
    блед по четирите
    неуспешни слетувања.
  
    потоа хотел црна гора,
    неговото продорно смеење
    се засекуваше во крвотокот,
    во бетонот,
    во тишината на социјалистичката градба.
  
    без други учесници
    како предговор на ноќта со долги дијалози,
    лепилото на погледот,
    неврат,
    епска патетика.
  
    шише џејмисон под масата,
    маскирно шише горе,
    покрај прозорецот со тешки
    брокатни пердиња.
  
    тој слетал вчера,
    пред дождот на хоризонтот,
    на плиткиот хоризонт
    во подножјето на висорамнината.
  
    втонати во неговиот допинг,
    бевме постамент и праг.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+