Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 100 | година  | септември, 2015[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 100септември, 2015
Поезија

Градот е празен

/1
стр. 1
Горана Митровиќ

Градот е празен

_______________________________________________________________________

Градот е празен

(на Игор Исаковски)
    Оставаш здробени колена
    врз молк и земја ничкосани
    мораше да стапнеш „длабоко во дупката”
    ти баш…
  
    оставаш талкања во неверица
    очи непрепознатливи од плач
    и стихови кои сè уште лебдат над градот
    заедно со славејот, таа злокобна птица
    залутана среде зима под твојот прозорец…
  
    градот е испразнет:
    од ветрот во една немирна коса
    од трагите на точакот со кој јуреше
    од еден секогаш претежок ранец
    од една громогласна смеа меѓу пар слушалки на уши
  
    празна е и ноќта
    твојата верна, твојата љубов и душманка
    единствената која можеше да ти парира до мугрите
    стивнаа и птиците кои ги земаше од гранките
    за да ги заспиеш меѓу твоите стихови
  
    празни се душите
    ослободени од емоции, бледи и распаметени
    додека ти гланцаш некој широк прекрасен шанк
    и се нервираш со нераспишани пенкала
    спремен да пичкараш ама и освојуваш со убавина сè околу себе
    на овој, на оној и на сите останати можни светови
  
    ќе ги видиш
    ќе ги видиш
  
    твојата суштина распрсната
    во блесок низ вселената
  
  
    10 014


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+