Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 100 | година  | септември, 2015[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 100септември, 2015
Поезија

Не ти го најдов гробот

/1
стр. 1
Јовица Ивановски

Не ти го најдов гробот

_______________________________________________________________________

Не ти го најдов гробот

Не ти го најдов гробот
    во мермерната шума.
    По погребот барав ориентири
    за да се снајдам кога ќе ти
        дојдам на муабет,
    но ништо не сум запаметил.
    Петнаесет минути од гроб на гроб,
    чевлите отежнати од калта,
    главата од имиња и ликови,
    непознати и кога биле живи.
    Заскитав во лавиринтот во кој
    еден ден сите ќе се изгубиме
    (или ќе си го најдеме местото).
    Кога полани за првпат ти дојдов
    на гости во новиот стан, ме пречека
    на балкон и ми го фрли клучот.
    Сега ништо, мртва тишина
    на безживотната улица.
    Си заминав со грижа на совест
    оставајќи ги свеќите и цвеќето
    на некој незнаен гроб.
    Ќе ти дојдам напролет,
    во некој убав сончев ден,
    со шише џејмисон и две
        кутии цигари,
    и ќе седам до фајронт.
  
    Или, пак, можеби гробиштата
    работат како драгстор,
    24 часови на ден?
  
    2015


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+