Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 100 | година  | септември, 2015[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 100септември, 2015
Поезија

Ди-џеј блуз и засолниште за злоставувани жени

/1
стр. 1
Рони Сомек

Ди-џеј блуз и засолниште за злоставувани жени

_______________________________________________________________________

Ди-џеј блуз и засолниште за злоставувани жени

Сакам да бидам ди-џеј
    во засолниште за злоставувани жени
    да им пеам песни на сабјарките
    од дното на окото, удавени ајкули на болката
    и да го полнам аквариумот на срцето
    со златни рипки.
    Но ушите на злоставуваните жени се
    јами полни со клетви,
    се плашат од секоја гребнатина на усните на зборот
    од нож остар како јазик,
    од правосмукалката на грлото поставена со свила.
    „Жени, жени“, си шепотам,
    „Начкрабан сум како страница искината од вашата биографија
    а вие сте стихови во блузот што ќе го напишам
    во азбуката на периодите кога не сте ништо повеќе
    туку месо искорнато од продавниците на пеколниот месар.“
  
  
    TR:Shirly Someck


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+