Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 100 | година  | септември, 2015[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 100септември, 2015
Проза

ТЕРАСАТА БЕШЕ ДОЛГА КОЛКУ И СОБАТА

/5
стр. 1
Игор Исаковски

_______________________________________________________________________

ТЕРАСАТА БЕШЕ ДОЛГА КОЛКУ И СОБАТА

Терасата беше долга колку и собата, околу осум метри, но беше прилично тесна: кога ќе седнеа на столчињата, нозете едвај можеа да ги прекрстат. Затоа најчесто ги префрлаа преку балконската ограда, мрдаа со прстите и како деца се смееја додека ветрот им ги галеше стапалата. Ветрот речиси секогаш беше југозападен, со себе донесуваше уште топлина и уште влага. На терасата пиеја по една со вода малку пред зајдисонце, пред да тргнат по улиците кои ту беа земјени патеки а ту едвај малку пошироки улици задушени од автомобили. Таа една пред зајдисонце за него беше мерило како ќе им тече вечерта: некако инстинктивно, небаре скришно, во себе го мереше времето кое им треба за да ја испијат; колку подолго, толку помирна вечер. Му се чинеше дека чашите после првата само го следат ритамот кој си го задале на почетокот од вечерта.
      
    Навечер, терасата беше осветлена од околните светла, но не и од своето. Тој со денови бараше да им го средат тоа, но во земјата со убаво море и грозни патишта се чинеше дека тоа ќе биде долготраен процес. Една вечер, пред себе и пред неа вети дека следниот ден ќе најде алат и ќе донесе светло на терасата. За да пијат ко луѓе после вечера. Таа му ја бакна десната слепоочница, долгите коси им се сплеткаа во југозападниот ветар. Нему му се допаѓа допирот на нејзините усни, мирисот на нејзината кожа затскриен со маслата за сончање, геловите за туширање, помадите за тело, за дланки, за стапала, помешани со нејзиниот парфем. Му годи што зад сето тоа, зад целиот тој млечен пат од мириси, секогаш го насетува нејзиниот, голиот мирис на нејзината кожа. Како кога првиот пат се разбуди покрај неа: прво нежно ја допре, само со показалецот: сакаше да се увери дека е тука, дека не ја сонува покрај себе. Потоа ја мирисна. Ја душна, прво еднаш, а потоа се спушти по линијата на нејзиното на бок заспано тело, душкајќи како куче по планински сртови и падини, со помисла и желба за враќање дома. Нејзиниот мирис беше водич и патоказ кон мирот и домот длабоко во градите. Зашто, надвор од себе тој немаше дом; дом му стана таа жена, длабоко населена во неговото тело.
    – Често ти зборувам, ти раскажувам и ти опишувам… Сакам да ги знаеш сите детали кои ми поминуваат низ очите и низ мислите, сакам да знаеш… Најчесто, тоа се


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+