Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 101-102 | година  | ноември-декември, 2015[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 101-102ноември-декември, 2015
Поезија

Поезија

/5
стр. 1
Ахмед Буриќ

Истанбул
Средба
96
Буенос Аирес
Господар на Скопје

_______________________________________________________________________

Истанбул

Превод од босански: Тихомир Јанчовски

Птиците и денес полетуваат навреме,
но јас нема ништо да научам,
зашто и мене ме научи да не мислам
за тоа дека си
тука само толку колку што треба за да се
одржам.
До следната љубов. До повторната смрт.
Велиш: птиците денес не летаат долго, но полетуваат на време.
    И јас веќе не прашувам, ништо.
    Златниот Рог тогаш изгледаше како идеално место каде може да пројде
    патот на Мојсеј низ морето. Но, тргнав, повторно на спротивната
    страна, уверувајќи се уште еднаш дека да се биде љубен е
    всушност друго име за зависност.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+