Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 105 | година  | јануари, 2016[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 105јануари, 2016
Поезија

Поезија

/10
стр. 1
Николина Андова Шопова

Се смалуваме
Благословено е она што не можеме да го допреме
Запирки
За пасвордот, по Џибран
Леб
Во моето тело
Чукни пред да влезеш
Високо
Ајде да му избегаме на времето
Се затворам

_______________________________________________________________________

Се смалуваме

    Стапнуваме во нештата и веќе сме дел од нив
    Ни кажале ли некогаш дека школките се ноктите на морето
    дека и нашите нокти стануваат школки штом влеземе во него
    дека стомакот ни е морска желка кога пливаме
    дека градите ни се медузи
    очите ни се мали рипки издвоени од јатото во плиткото
    косите ни се претвораат во алги штом ги потопиме
    кожата ни е мовта, влакненцата ни се тревите на камењата
    кои се нишаат од водата како од ветер
    Ушите ни се морски коњчиња, прстите пипки од октоподи
    што ги нудат како специјалитет во скапите менија
    Се смалуваме
    како морски ѕвезди што се сушат на пристаништата
    кои ќе висат некаде како украс на ѕидот
    како запрена светлина, потпишан сувенир


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+