Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 107 | година  | мај 2016[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 107мај 2016
Поезија

Поезија

Превод од шпански: Марија Крстевска


/5
стр. 1
Паула Бозалонго

ИЗЛЕАНИТЕ ЧАСОВИ
НЕМИНОВНАТА СЕНКА
СВЕТЛИНА ВРЗ МОРЕТО
ЖЕНАТА СТАНА ПЕШТЕРА
КРУГОВИ

_______________________________________________________________________

ИЗЛЕАНИТЕ ЧАСОВИ

    Просторијата се полни со чадот на отсуството,
    низ празната куќа
    една светлина што удира по ѕидот
    ме заслепува со нејзиниот одблесок,
    Минува низ стаклото, влегува низ прозорецот
    без да ги пронајде книгите,
    свечените фустани
    што се наоѓаа во плакарот
    како остатоци од активните младешки ноќи.
    Денот само го покажува она што никогаш не му припаѓало
    за потоа да ми каже
    дека е можно пак да го загубиме она што го загубивме.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+