Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 107 | година  | мај 2016[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 107мај 2016
Поезија

Поезија

/5
стр. 1
Горан Чолакхоџиќ

***
САДОВИ
***
ПОСЛЕДНАТА КОСИДБА
ЛОВ

_______________________________________________________________________

***

    Ноќва сум по години и години
    повторно одведен да ја барам пустината и
    не ја најдов одново
    шумата надвладеа
    пак заведе заврза
    ги замрачи патеките и
    зуеше ноќта.
  
    Мирисот на наоѓање
    можни печурки и
    празната фазанерија на тишината сѐ
    ме влечеше за раце кон
    простирањето на сенката и шумата
    со здивот се стискаше во ’рбетот и
    со гранки свесност со мрморење шушкаво
    криеше песок.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+