Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 110 | година  | октомври-ноември, 2016[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 110октомври-ноември, 2016
Поезија

Поезија

/6
стр. 1
Крис Сонг

Змеј
Како да фатиш еднорог
Без наслов*
Фантомски екстремитет
Киви*
Самоубиствено цвеќе*

_______________________________________________________________________

Змеј

    (читајќи го Рилке)
  
    оние кои го хранат со почит
    не му го знаат вистинското лице
    кога императорот го нема
    сите мислат дека се негови наследници
  
    непостоењето е веројатно
    многу повозбудливо,
    како осамен минувач,
    во занес, со бели облаци во мислите
  
    некогаш се преплетува со громови и молњи
    стегајќи ги црните облаци,
    како евтин згужван памук
  
    некогаш ги остава громовите и молњите
    да удрат во раседите за миг,
    како да сака да го стресе товарот на постоењето
  
    придушен татнеж на сончев ден
    и осамениот патник ќе застане
    среде чекор, во занес,
    змејот е сит
  
    (превод: Марија Тодорова и Гери Чунг)


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+