Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 110 | година  | октомври-ноември, 2016[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 110октомври-ноември, 2016
Поезија

Поеми

/6
стр. 1
Рон Курџи

Артемида и Актеон
Читање на христијанската академија
Песот на смртта
„Ве молиме испратете кратка биографија“
Ненадејна посета
Сол од пазарот

_______________________________________________________________________

Артемида и Актеон

    Им ја прочитав приказаната на моите студенти. Како Актеон ловецот навлегол длабоко во шумата и наишол на Артемида која се бањала, па таа толку се налутила што го претсторила во елен, па неговите сопствени песови го растргнале. Дискутиравме за митот на повеќе или помалку академски начин: Што е скромноста денеска? Дали возбудата на ловот остана само во барањето распродажби? Додека разговаравме, им дадов испечатени илустрации на средбата, големи колку разгледници. Една од Галош, една од Балдучи, друга од Титан. Таму, Артемида, убава и влажна, со косата која ги покрива стратешките голи точки. Како што дискусијата замре, а ние само зјапавме, преку сонцето мина еден облак. Надвор, кучињата на тревникот ги испуштја фризбите и гледајќи кон прозорецот на мојата училница, почнаа злобно да завиваат.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+