Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 112 | година  | март-април, 2017[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 112март-април, 2017
Поезија

Избрани песни

Извадок од книгата „Избрани песни“ (Блесок, 2016)


/6
стр. 1
Марко Томаш

ВЕЧЕРВА ПИЈАМ
МОЈОТ НАРОД
НА ВЕНЕДИКТ ЕРОФЕЕВ

_______________________________________________________________________

ВЕЧЕРВА ПИЈАМ

    зашто твојата убавина ме прави прекрасно тажен
    и твоето топло тело не ми дава да спијам
    и твоите усни на моите ги говорат најубавите молитви
    и секој допир е заклетва
    од каде ние обичните луѓе
    децата од улицата и пцостите и работниците
    од каде ние во тоа царство создадено
    од векови од солзи од радости од животот
    од каде одеднаш таа вера во нас
    и лицето на Бог милно и вечно над нашите немирни сништа
    кога животот и смртта се едно и љубов и тага
    и сè е немир вртлог и страв и сила
    и ништо човечко не е вечно и веќе не сме млади
    и музиката свири и ноќта се ближи при крај.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+