Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 112 | година  | март-април, 2017[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 112март-април, 2017
Звук Осврти

KILLER JOE ВО Бања Лука

Превод на македонски: Елизабета Баковска


/2
стр. 1
Мехмед Бегиќ

_______________________________________________________________________

    KILLER JOE ВО Бања Лука

MEAN JOE
    Некаде читав (или некој ми кажал) дека риф се песни кои убиствено добрите џезери ги викаат killer joe. Особеко кога за првпат ќе ги слушнат. Ако некој музичар влета со риф кој штотуку го смислил и од кој сите накусо ќе занемат, а потоа полека, еден по еден, ќе се вклучуваат со своите инструменти, има голема шанса дека некој воодушевено ќе каже: „Брату, ова е killer joe!“. И така се создава класика.
    Не се сеќавам каде го слушнав ова. Толку не се сеќавам што можеби и сум го измислил. А мозокот не би ми бил она што е ако песната не ме однесе до истоимената театарска претстава, која подоцна ќе стане филм во кој Killer Joe не е никој друг, туку Метју Мекконехи, со глава, со брада, и со револвер. Тоа беше пред True Detective дефинитивно да потврди дека во иднина веќе нема да има зафрканции со одбирањето улоги.
    Овој Џо е поинаков од оној кого го оформив слушајќи ја песната на Jazztet. Но има заеднична есенција од видот: не се заебавај со мене и можеби сè ќе помине ОК.
    KILLER JOE
      
      
    Jazztet! Колу добро има за бенд. Совршено име за што и да е. Ја замислувам ситуацијата: зачадена просторија, не е мала, ама не е ни голема. Иструментите се наместени и прикачени. Влезот е од другата страна на истата зграда во која се наоѓа бар со најдобра музика и со растанцувана екипа. Во таа просторија неуморно вежбаат трубачот Арт Фармер и саксофонистот Бени Голсон со пријателите. Токму тука за смислуваат песната која ќе ја наречат Killer Joe.
    Вистината е малку поинаква. Бени Голсон песната ја компонирал во својот стан, во кој живеел 1959 година, на Менхетен, а сосед му бил Квинси Џонс кој често навраќал за од фрижидерот да му украде алкохол во кој било вид. Тие сцени ги замислувам како кога Крамер му упаѓа на Сајнфилд.
    Композицијата Killer Joe која ја знаеме е дури нејзината трета верзија. Првите две Бени во целост ги уништил. Ги искинал, ги парчосал, ги избришал. Да ја слушал жена си, би ја унишптил и третата. А можеби и не. Можеби таа го убедила третата да ја задржи и да ја усоврши. И Квинси Џонс песната ја снимил на својот албум Walking in Space, десетина години подоцна. Ѝ се враќал и во некои подоцнежни албуми.
    САКСОФОНИ И КЛАРИНЕТИ

    Врати му се на сеќавањето,


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+