Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 114-115 | година  | јули-август, 2017[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 114-115јули-август, 2017
Проза

Припек

/1
стр. 1
Владимир Мартиновски

_______________________________________________________________________

Припек

    Кој ми е виновен што утрово не купив леб. Улицата е пуста како во стар вестерн, во кој двобојот се случува точно напладне.
    И сега е пладне. И сега е ужасно топло. Ама јас немам противник за мегдан, иако и мојата мисија не е за потценување.
    Кој ми е виновен што утрово не купив леб. Тогаш некако се дишеше.
    Сега улицата ужасно наликува на некакво филмско студио, прегреано од рефлекторите.
    
     Градот е празен:
    ни мува да слета на
     жешкиот асфалт

      
    Сите ролетни се спуштени. Се слуша само звукот од по некој климатизер. Кога одиш на припек имаш чувство дека од зад прозорците и вратите во тебе се вперени еден куп скриени погледи.
    Ти се чудат како издржуваш.
    За да ми биде полесен патот до продавницата, решив да не мислам колку е жешко и да гледам само надолу. Гледам: стапче од сладолед, футрола од ладало, станиол за потпекување во рерна…
    Што и да видам, ме потсетува на жештинава:
      
     Мравката мавта со
    ливче од јасмин … си ги
     лади чедата.

      
      
    (од Ехо од бранови, ИЛИ-ИЛИ, 2009)


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+