Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 15 | година III | јуни-јули, 2000[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 15јуни-јули, 2000
Поезија

Коњаник

/5
стр. 1
Аполон Гилевски

Коњаник
Шума
Птица
Змија
Ружа

_______________________________________________________________________

Коњаник

Коњот што ‘ржи и се одвојува од темната земја
мрачен и загадочен како митот за неговите копита
неговите непотковани копита
Еве го како се подига на своите задни нозе
со ноздрите ширум отворени за миризливиот воздух
подготвен за големи освојувања
Би ја осакатил земјата набабрена што го рани
Би го откорнал дрвото што полека и гордо се движи
Сонцето би го каснал
      сонцето што е високо над него
Водата би ја ишмукал
      водата што е длабоко под него
Би го поднел сиот товар врз својот грб
А коњаникот нигде го нема


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+