Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 19 | година IV | февруари-март, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 19февруари-март, 2001
Поезија

Битие

/5
стр. 1
Емил Калешковски

Битие
Време и простор. Движење IV
Четири ѕвезди
Судбина
Погреб

_______________________________________________________________________

Битие

Врховниот бог брзајќи и
стегајќи го цврсто ременот
од панталоните влегува низ
вратата на која пишува: WC. Поради
големото брзање
не ја прочитува
дополнителната порака
напишана рачно со пенкало (на хербејски):
Во дефект.
Ја пушта водата
и полека излегува со израз
на лицето што искажува
олеснување и блаженост.
Испуштокот преку големиот
отвор на дефектниот одвод
излегува (сосема ненамерно,
и спротивно на волјата
на врховниот бог) во бескрајот
на семирот.
Од него настануваат: планетата
Земја; животот, растенијата,
животните,
луѓето.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+