Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 20 | година IV | април-мај, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 20април-мај, 2001
Поезија

Интимни подароци

/5
стр. 1
Наташа Бунтеска

Интимни подароци
Бели вдовици
Колекција од бесвеста
Небесен буквар
Имаме право да бидеме луди со дозвола на вселената

_______________________________________________________________________

Интимни подароци

(сè што ѝ давам на оваа песна)

Ѝ ги давам на оваа песна моите две раце
кои заборавиле да пишуваат на живите јазици.
Ѝ го подарувам модриот град
кој се движи од една стравотна мисла.
Неговото поместување е, сепак, ограничено
на малото дно меѓу два рида.
Ѝ ја давам мојата претесна соба
и така се откажувам од неа.
Ѝ ја давам на оваа песна зебрата
што лежи на терасата од мојата сосетка.
Ѝ давам и една баба
што пука со ќорци на Месечината.
Ѝ го давам свирачот на школка
кој спие во мојата када.
Ѝ давам на оваа песна
лик од непозната претстава кој убедливо
повторува:
Сè ќе биде прекрасно како што беше и досега!
Ѝ давам на песнава неколку сетила повеќе
отколку на обичните минувачи -
– така нема да ѝ избега вистината.


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+