Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 20 | година IV | април-мај, 2001[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 20април-мај, 2001
Поезија

Дом

Препев од бугарски: Лидија Димковска


/5
стр. 1
Георги Константинов

Дом
***
Човечката благодарност
Добар избор
Изгубена илузија

_______________________________________________________________________

Дом

Модар телевизор. Жолт мачор.
Влегувам. Го свлекувам мракот мокар.

Полека го собувам долгиот пат.
Црни снегулки во мене се топат.

Поздрав, насмев, мирис на лук…
Мојата Итака изгледа е тука.

Испружен на подот копнеам за спокој.
И не сум гениј. Не сум ни херој.

Растрчан на сите страни – исцрпен бев -
ништо не запомнив од овој ден.

Зјапам во екранот, се смеам со солзи.
Губам во шах, а вовчето ползи.

Потем постелата ме мами в сон.
Но лежам буден гледајќи вон -

посматрам мравјалник од златни ѕвезди…
А мачорот до мене задоволно преди.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+