Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 02 | година I | април-мај, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 02април-мај, 1998
Поезија

Охридска поема

/9
стр. 1
Душко Наневски

Предание за каменот
Заум
Средба со самовила
Женидба на Сонцето
Легенда за Чинарот
Оган над Канео
Предание за душата
Сончево семе
Предание за дождот

_______________________________________________________________________

Предание за каменот

Постои црвен камен на брегот
– црвен олтар во пештера над езерото.
Најдеш ли стрелка од гром, си нашол кристал
што лекува од страв и од болест.
Каменот кога гори, водата да проврие,
полжави на суво се молат за дожд.
Сончев диск блеска над планините,
денот свети од водите на езерото.
Сонцето ги става злите дуси во оков
и сите луди глави под златни круни,
никој што носи несреќа – да не оди пред нас.
Сум седел на црвениот камен, сум гледал,
од езерото – светли патишта на сите страни
за оние кои срцето ги води.
Луѓето сеат пепел за дожд над полето,
да се венча небото со зеленото жито.
Јас сум син на сонцето и водата,
секој што мисли длабоко се спојува со мене.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+