Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 26 | година V | мај-јуни, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 26мај-јуни, 2002
Поезија

Прелепа Церков

/4
стр. 1
Атанас Вангелов

Прелепа Церков
Зрак
Виор
Пофална песна за првото почовекување господово

_______________________________________________________________________

Прелепа Церков

Смири се, веќе, ти страшна ѕверко!
Не завивај, стрвно, прегладнет волку!
Сломено срце, ти, прастара болко,
биди ми олтар на прелепа церков!

Да идам јас таму, во мракот стаен,
да тонам долго во мирис на темјан
за сите скрбни на оваа земја
за се што било а нејќело да е.

И нека се лее, од амвонот, горе,
нека ги повива нашите рани,
нека се гласи на сите страни

благословје верно за сите морни,
за сите кои, под власта твоја
не нашле радост за болката своја.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+