Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 26 | година V | мај-јуни, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 26мај-јуни, 2002
Звук Осврти

Обврска да се сочува блузот

Интервју со Брус Иглауер


/4
стр. 1
Васја Ивановски

Брус Иглауер


    ВИ: Денес, триесетина години од постоењето на „Алигатор“, какво е чувството за она што го направивте и го постигнавте?

    
    БИ:
Мошне сум горд на она што „Алигатор“ го постигна во смисла на зголемената визибилност на блузот и што на јавноста ѝ претстави одреден број извонредни музичари. Отсекогаш верував дека потенцијалната големина на блуз публиката е многу поголема отколку што сметаа некои други дискографски куќи, особено пред триесетина години; јас секогаш се обидував да допрам до нови, потенцијални љубители. Со фактот што „Алигатор“ стана најголема блуз дискографска куќа, непобитно е врзан и фактот за порастот на блуз публиката, а тоа е прекрасно чувство.
     Како продуцент, мошне сум горд на албумите во кои бев уметнички инволвиран. Тоа се однесува на повеќе од половина изданија на „Алигатор“ вклучувајќи ги снимките на Алберт Колинс, Сан Силс, Хаунд Дог Тејлор, Џони Винтер, Коко Тејлор, Рој Бјукенен, Кени Нил, Лони Брукс, Си Џеј Шенир и многу, многу други. Верувам дека бев во можност да им помогнам на сите овие музичари да пронајдат некои нови патишта на нивниот талент за кои не знаеја, да создаваат повеќе, да комуницираат подобро.
     За мене блузот е многу повеќе од форма на музичка забава, тој е лек, музика која ја смирува душата. Верувам дека со моите изданија помогнав на многу луѓе да си ја смират душата.


    ВИ: Дали очекувавте ваков успех и која беше вашата идеја кога го издадовте вашиот прв албум, албумот на Хаунд Дог Тејлор?

    
    БИ:
Немав никаква визија колку и што ќе стане од „Алигатор“ кога го снимав Хаунд Дог Тејлор во 1971 година. Мојот тогашен сон се сведуваше на тоа да продадам доволно плочи за да соберам пари за издавање нов албум. Потоа, кога веќе имав неколку уметници под закрила на „Алигатор“, кога јас истовремено бев менаџер, агент, музички издавач, задолжен да обиколувам радио станици и пакувач на плочи, посакував да имам еден вработен. Потоа сонував фирмата да ја преместам од својот стан. Денес имам дваесетина вработени, 200 снимени албуми, две мали згради во кој е сместен „Алигатор“ и триесет години повеќе. И сè уште мојот сон е да направам нов албум, па уште еден и уште еден…


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+