Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 27 | година V | јули-август, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 27јули-август, 2002
Поезија

Избрани песни

/3
стр. 1
Тројца англиски поети (Џонсон, Дан, Милтон)

Бен Џонсон (1572-1637)
Џон Дан (1572-1631)
Џон Милтон (1608-1674)

_______________________________________________________________________

Бен Џонсон (1572-1637)

Песна: На Силија

За здравица погледни ме со твоите очи,
и јас со моите ќе ти возвратам милно;
ил’остави бакнеж в чаша да се точи,
и не ќе ми се присака рујно вино.

Жедта што в гради нестишно ме јаде
божествена капка бара да ја згасне;
но и Јупитер од нектарот да ми даде,
сласта за твојот пак ќе расне.

Ноќе ти пратив венче од рози,
не за чест на возгордоста твоја,
тук’ со надеж  дека в твоите коси
за навек стројни ќе стојат.

Но ти мирисот само им го сети,
и венецот пак стана мој,
но сега се колнам дише и цути,
не по ујот свој, тук’ во опојот твој.


превод: Кристина Зимбакова


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+