Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 29 | година V | ноември-декември, 2002[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 29ноември-декември, 2002
Проза

Службено патување

/3
стр. 1
Александра Илиевска

    – Македонија?! Каде се наоѓа Македонија? Во Азија можеби?
    По природа сум искрен човек. Секогаш… добро не баш секогаш, ама најчесто, се трудам да ја кажувам вистината, што и не е баш некоја доблест. Голата вистина знае да боли, ама ако е облечена, па дури и малку дуздисана, светот станува посреќно место за живот. Но да дуздисаш девојка за по вода не оди. По опинци на свадба да ја пратиш, такуѓере. Китењето ѝ оди во прилог на убавината до одреден степен. Го пропуштиш ли мигот кога треба да запреш, плукни ѝ се на работата, како што знаеше да каже дедо ми. Значи, да заклучиме, до моментот е.
    – Не, Македонија е во Јужна Америка. Зарем не знаевте?
    – Не е можно?!
    – Да.
    – Не?!
    – Да, да!
    Кога на човек му е преку глава од сè, лагата како излез од безизлезноста доаѓа некако природно и како величина и кројка совршено му прилега на новиот сопственик. Но после третото и последно Не?! сфатив колку јалови се моите обиди да звучам убедливо.
    – Добро, не. Во Европа е.
    Мојот соговорник замолчи во недоумица, гледајќи ме втренчено небаре се обидуваше одговорот да го најде читајќи ми ги мислите. Како мал честопати се обидував да го сторам истото. Но штом ќе помислев дека сум близу до целта, снемував воздух. Морав да вдишам длабоко враќајќи се повторно во меѓупросторот на просечните човечки достигнувања. Значи колку сум обичен, заклучував. Читањето мисли беше првата област во која го побарав сопственото очудување. Смешно од денешна гледна точка. Но да се вратам на мојот соговорник. Молчеше, молчеше, и одеднаш, Добро сега Ви верувам. Но каде точно во Јужна Америка?
    Тоа беше моментот кога после краткото и безопасно скршнување требаше да свртам на главниот пат, кој иако не нудеше авантури и доживувања, ми беше одлично познат, а целта му ја гледав и кога бев далеку од неа. По природа сум, всушност, искрен коркач кој ја претпочита сигурната здодевност на изгазената патека пред непредвидливата замрсеност на споредните премини. Арно ама не го сторив тоа. Зошто? Не знам. Продолжив во внатрешноста на непознатиот предел, чекорев како маѓепсан, без сили да се вратам во автомобилот кој остана паркиран на работ од светот во кој сè беше така нормално.
    Всушност, се наоѓав во Париз. Бев на службено патување. Што точно работев? Не е ни важно. Работев на проект. Назад дома, од највидните личности во државата, па сè до питачите на улица, сите го истураа својот талент работејќи на проекти. Веројатно звучеше добро да се


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+