Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 38 | година VII | септември-октомври, 2004[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 38септември-октомври, 2004
Поезија

од Баналии

Превод од словенечки: Лидија Димковска


/5
стр. 2
Бране Мозетич

како и обично се врати доцна
ништо не ми дале што би ми помогнало
слушаш ли, дејв, надвор нешто тропа
љубена ана, љубљана е како страшен кошмар
не разбирам зошто тука сè е толку погрешно

_______________________________________________________________________

ништо не ми дале што би ми помогнало

*
НИШТО НЕ МИ ДАЛЕ ШТО БИ МИ ПОМОГНАЛО
да опстанам. Никаква вера, за да можам да се надевам,
за да можам да се покајам, да молам и да се спасам.
Никаква љубов, за да ја раздавам наоколу.
За да не се залетувам постојано, за да не молам за внимание,
за нежност, за рака што би ме гушнала со страст.
Не ми оставиле стари навики и обичаи,
сите денови се исти и ниту еден од нив
ниту посебно очекувам, ниту му се радувам.
Ми ја дале способноста уште со вртењето на листот
да доживувам болка и истовремено да се справувам со неа.
Со стиснати усни. Ме обдариле со изострена точност
која одвреме-навреме пука и јас паѓам
во пропаста. Ми дале свет што ме занесува,
а не го чувствувам. Гледам само маса луѓе
што кренале раце. Си облекле маици со натпис:
I’m nobody. Who are you? Се среќаваме на улица,
на работа, во кино, по барови, и на тој начин разговараме,
прашуваме и одговараме. И нè боли.
А поинаку не знаеме.


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+