Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 42 | година VIII | мај-јуни, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 42мај-јуни, 2005
Поезија

Состојби на духот и телото по триесеттата

(од истоимената збирка поезија)


/6
стр. 1
Елизабета Баковска

(Светот во којшто живеам ми носи) Разочарување… 1. Од мојата генерација
(Светот во којшто живеам ми носи) Разочарување… 2. Од државниците
(Светот во којшто живеам ми носи) Разочарување… 3. Од себеси
(Светот во којшто живеам ми носи) Делување… 1. Од тврдоглавост
(Светот во којшто живеам ми носи) Делување… 2. Од инает
(Светот во којшто живеам ми носи) Делување… 3. Од вера

_______________________________________________________________________

(Светот во којшто живеам ми носи) Разочарување… 1. Од мојата генерација

Мојата генерација не милува историја.
По софиските улици таа го заборави
мртвото тело на Ѓорче Петров.
Мојата генерација претпочита географија.
На мапата од светот таа ги откри
Манитоба, Перт и Висконсин.
По незасеаните ниви на своите татковци
моите врсници ги ништеа скакулците
пишувајќи презриви хаику стихови
за интимни женски делови.
Мојата генерација ја наоѓам
само по статистиките наместо
по институциите.
Не лути ми се тато, и јас се подизгубив
од многу гледање вести.
Морав да бидам во тек
за секое утро да знам
во која земја се будам.


Ова е извадок од:
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+