Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 44 | година VIII | септември-октомври, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 44септември-октомври, 2005
Поезија

Смешниот облик на копнежот

/8
стр. 1
М.Т.Ц. Кронин

Смешниот облик на копнежот
Можни лекови за убавината
Две илјади песни
Сонет во ноќна посета
Повторена фикција
Сите живееме во прогонство
Добар бес
Бестселер

_______________________________________________________________________

Смешниот облик на копнежот

Зборови кои ти го раскинуваат јазикот.
Товарите на твоите очи.
Срцевите тупаници.
Колку уморно мислиш на црни ружи.
Секоја ружа е црвена.
Мало колење.
Вториот бакнеж кој не може да го заборави првиот.
Сеќавањето коленичи во мало поле.
Полето опкружено со дрвја.
Поглед врз лулката.
Сега утробата е празна.
Пијаното станува побавно.
Насекаде иднина.
Барање низ ѓубрето.
Кој сонува?
Песна во сонот како повик на душата.
Воден жиг.
Вреска најдобро што умее.
Никогаш исто зашто никогаш не престанува.
Носејќи ја маската на животот.
Дури и поприпиено кога е ноќ.
Ноќе има море кое ја покрива секоја сува земја.
Да нурне и да поплави.
Земјата се потресува од овој копнеж.
Добива секаков облик.
Кој тече низ сите трикови.
Кој не го слуша учителот во себеси.
Раѓање на секоја желба.
Одење испревртено.
Раце полни и преполнети.
Никој не го запишал ова.
Кое никогаш не ќе узнае задоволеност.
Само посакување.
Можеби да се маршира преку небото.


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+