Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 48 | година IX | мај-јуни, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 48мај-јуни, 2006
Поезија

Телефонска секретарка

Избор и превод од англиски: Магдалена Хорват


/8
стр. 1
Пат Боран

Телефонска секретарка
Дневната соба
Кредо
Вртење
Кутија клучеви
Природна историја на вооружениот конфликт
Локомотивата
Човек вреди само колку…

_______________________________________________________________________

Телефонска секретарка

Светлото што трепка ќе значи не сум сам.
Миг потоа пораката што си ја оставила
или може порака од глас непознат ќе слушнам,
или звук на некој негде како се премислува,

па спушта слушалка. Но барем ќе знам дека
одвреме навреме некој на мене помислува,
па кој и да ме барал дома, кој и да ме чекал
или да не ме чекал, барем некаква утеха

ќе ми биде тој подарок светлина што некој
ми го пратил, како за добредојде дома знак.
Не си сам, ќе каже, веднаш штом се вратам,
на телефонската секретарка тој мал зелен зрак.

Или пак: колку очаен си станал за
љубов, тој изненадувачки треперлив сјај,
додека стоиш сам пред отворената врата
како човек пред небо без ѕвезди и без крај.


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+